Свищов - десет причини, за да бъдете там

Знаете ли, че съществуват най-малко десет причини, за да изберете Свищов за следваща туристическа цел?! Какво?...Не ви се вярва, че малък град като този може да предложи толкова много на претенциозния ви вкус...Тогава, все пак предлагам да тръгваме!

1.Няма как да не започнем туристическата си обиколката от древните руини на античния град Нове, който възниква на 4 км от днешния гр.Свищов, първоначално като огромен античен военен лагер, върху разгърната площ от близо 250 декара земя, на брега на река Дунав. Основан е около 45г.след Хр. по заповед на римския император Клавдий и както повечето древноримски селища по днешните български земи, и Нове е издигнат върху съществувало по-ранно тракийско селище. През 69 г. сл.Хр., легионът, основал лагера Нове, е заменен от един от трите елитни легиона на император Веспасиан – Първи Италийски легион ( Legio I Italica).

Днес, останките на античното селище са сравнително добре проучени, благодарение на провежданите от доста  години  разкопки от съвместна българо-полска археологическа експедиция. Повече информация можете да получите в Посетителски център “Нове” на територията на руините.

2.Стратегическото разположение на Свищов близо до Дунава, го превръща през 1877 година в първия български, освободен от руснаците град. С преминаването на  голямата река в нощта на 26 срещу 27 юни същата година, те записват операцията като един от най-известните и успешни десанти във военната  история на света изобщо. Местността “Паметниците”, която е в непосредствена близост до руините на Нове, е мястото, от което тръгва победоносното шествие на руските войски, притекли се в помощ на българския народ, а днес - любимо място за разходка и отдих.

3. Будният и неспокоен възрожденски дух на свищовлии, още преди Освобождението смело ги води към полезни родолюбиви дела, едно от които е основаването на първото читалище в България. Началото е поставено на 30 януари 1856 година. В дома на Димитър Начович се събират около четиридесет видни свищовски интелектуалци и възрожденци, които за пръв път подемат инициативата за развитие на читалищна дейност у нас.  През 1904 година Кирил Д. Аврамов прави щедър жест, като дарява на свищовската община 200 000 златни лева за построяване на сграда за театър и читалище. Съхранената традиция на първото в нашата страна народно читалище, е пренесена и в наши дни, а в чест на дарителите си – то отдавна се нарича “Еленка и Кирил Д.Аврамови”.

4.Ако харесвате българската литература, то няма как да не знаете, че Свищов е родното място на Алеко Константинов. Къщата-музей на писателя – ето ви още една причина, заради която малкото дунавско градче заслужава вашето внимание. Тук ще се запознаете с част от личните вещи и предмети на Щастливеца, ще разгледате негови  дрехи,  различни издания на книгите му през годините назад. Със сигурност ще имате и повод за размисъл, когато застанете пред витрина със стъкленица, в която се пази пронизаното от куршум сърце на Алеко Константинов.

Къщата-музей се намира в Свищов, на улица “Клокотница” №6 и е включена в списъка “100 национални туристически обекта”.

5.Всъщност, един от символите на Свищов и негова популярна забележителност, е часовниковата кула. Намира се в центъра на града, в близост до Стопанската академия и със своите 23 метра височина няма как да не бъде забелязана. Построена още в далечната 1763 година, неизменно привлича гостите на дунавския град с колорита си.

6.Пак в центъра на Свищов, в парковата зона пред Факултетския корпус на Стопанската академия, ще откриете един от съвременните символи на града – Паметникът на Дарителите. Като град, известен със своите забележителни дейци, превърнали се в спомоществуватели за свищовската наука, култура и просвета, със специално решение на Общинския съвет през 2005 година, е гласувано изграждането на Паметник на Дарителите, с който да се почете делото на всеки един, подпомогнал успешното развитие на града. Проектът е резултат от работата на скулптура Г.Чапкънов и арх.Станислав Константинов. А поставеният надпис гласи: “На сърцатите дарители от признателни свищовци’2005”.

7.Докато обикаляме наоколо, нека споменем и най-основателната причина за един бъдещ икономист да се озове тук. Утвърждаването на града през 19-ти век като важен търговски център, огнище на възрожденски традиции и дух, роден край на родолюбиви българи и интелигенти, съвсем естествено - в началото на 20-ти век се появява ентусиазмът за дарителска акция в полза на образованието. Резултатът е налице, когато на 8 ноември 1936 г. в Наредба-закон, подписана лично от Цар Борис III, се записва: „Учредява се в гр.Свищов Висше търговско училище под името „Д. А. Ценов" с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки." Негов наследник днес е Стопанската академия.

8. Най-внушителната като размер и съвършенство при изработката свищовска забележителност, си остава църквата “Света Троица”. Местните жители с право се гордеят с нея, тъй като това е едно от неповторимите творения, проектирани и построени от златните ръце на майстор Колю Фичето. Строителството започва на 14-ти април 1865 година и в разстояние на две години и четири месеца, благодарение на упорития труд и самопожертвувателност на местните християни, храмът е завършен. На 19 септември 1867 г. новата църква, позната днес на всички като Съборна, е осветена и за пръв път посреща миряни. Сериозно засегната от земетресението през 1977 година, църквата дълги години беше подложена на реставрационни действия, но днес вратите й са отворени за всеки. Когато дойдете тук, ви препоръчвам да станете част от едно поверие. До входа на църквата, още от времето на Уста Кольо били поставени две въртящи колони. Някога те били изработени от дърво, а по-късно заменени с мраморни. Непременно опитайте да завъртите и двете колони едновременно, докато си пожелавате нещо. Може би ще се сбъдне....

9.Оттук продължете към парк “Крепостта Калето” – съвременната зона за отдих на гражданите на Свищов, успешно съчетаваща история, традиции и настояще. Сред останки от римски крепостни стени, красиви гледки към Дунава и приятна природа, часове наред тук ще намерите желаното спокойствие и тишина.

10.За финал на разходката си, можете да опитате да определите колко време ви е било необходимо за целия тур, като за целта използвате вградения слънчев часовник на сцената на летния амфитеатър в същия този парк “Калето”. Измервателното съоръжение е от типа на така нареченото "полярно измерване на времето", което го прави забележително, тъй като не е известно у нас да има друго подобно.

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Свищов