Тирана - заслужава си да се отскочи ако имате свободен ден в Охрид

Още на входа на Албания човек се сблсъква с бюрокрацията. На КПП Кафасан (от северната страна на Охридското езеро) са особено стриктни с пълномощните, ако автомобилът ти е фирмен. Полезен съвет - винаги имайте под ръка нотариално заверено пълномощно от фирмата, собственик на колата, преведено на английски. Аз нямах. Върнаха ме, но ги финтирах от южния край на езерото - Св. Наум. Там не бяха толкова стриктни и ме пуснаха, но все пак това ми удължи пътя с около 40 км. Разстоянието от границата до Тирана се взема за 2 часа и половина. До Елбасан пътят е един - много завои, но все пак е ОК и се пътува спокойно. Там обаче може да се мине по два пътя - по-прекия е 40 км. Реших да мина по него, като той се оказа планински, тесен и доста опасен. Както казва един приятел - ако паднеш с колата в пропастта, ще имаш време да прозвъниш целия си телефонен указател преди да стигнеш земята. Другият, по който се върнах е значително по-дълъг (през Дуръс), но и много добър - осветен през нощта, а Дуръс - Тирана си е еднопосочен с две ленти. 
Самият център на Тирана е типичен за всяка балканска столица. През март кафетата с маси и столове на октрито бяха отворени, парковете и шадраваните работеха, лъхаше на спокойствие. Паркинзите очевидно са безплатни, ние спряхме зад бившия Партиен дом. Седнахме на може би най-елитното кафене - най-голямата реклама срещу нас беше на Първа инвестиционна банка. 
Стояхме в Тирана около два часа - колкото да почувстваме атмосферата. След това тръгнахме към Дуръс. "Магистралата (без аварийни платна) е над 50 км и всичко около нея е застроено. Така че Тирана - Дуръс си е вече мегаполис. Къщи, автосалони, всякакви неща. Иначе това, с което много хора свързват Албания - че повечето коли са Мерцедес - вярно е. Може би около 70% са такива, верно старички... Самият Дуръс е много приятен адриатически град - около него се развива нещо като Слънчев бряг - много хотели, народ, строежи. Явно и албанците залагат на туризма и недвижимите имоти. 
Това е засега - ще кача и снимки скоро.
Дата:
4/5, гласа
Етикети: Албания  | Тирана
Забележителности около Тирана