Възрожденска Елена

Дълго време с мои приятели планирахме посещение на възрожденското градче Елена , но лютата зима , която ни налегна все отлагаше нашите планове . В крайна сметка бе решено средата на април идеята ни да бъде осъществена.Запазихме и къщата , в която да се настаним след разходката . Е , пак нямахме късмет с времето , беше дъждовно и мрачно , но това не можа да помрачи нашето настроение.

Колкото и позната да ни се струва България , всяко кътче от нея дори посещавано преди , може да ни изненада с нещо не чувано до сега , с нещо не видяно от нас.Така бе с мен и в Елена .

Паркирах колата  на паркинг застлан с павета ,  изскочихме от нея въоръжени с фотоапарати за да запечатаме всяко любопитно и интересно за окото местенце .

Първия обект „ изпречил „ се пред нас бе музея по Палеонтология


Видимо отвън сградата изглеждаше ,че не приема гости , но аз полюбопитствах и звъннах на звънеца . Оказахме се прави с първото си мнение , човекът който  отвори старинните порти спомена ,че обекта не работи в момента , но бе доста любезен и ни покани да разгледаме колекцията на първия етаж (тъй като имаше и други зали , които не видяхме  ) , дори нямаше цена за вход!  Вкаменелости  от всевъзможни морски видове- миди , раци , корали и много други , връщат лентата на епохите милиони години назад .На една дървена греда бе закачена карта на България , чиято графика разкриваше факта , че цяла северна България е била дъно на море . Друга любопитна  новина , която чух бе за сградата , че е на 200 години и е единствената на 3 етажа .

 

Уличката до музея се оказа водещата към „  Даскалоливницата „ , която бяхме запланували да посетим .

Установихме  , че тя е част от възрожденски комплекс „Успение Богородично ”. Тук има печат за любителите на малките книжки „100-те обекта ” .

Градините в комплекса са на нива , като тераси , много красиво .

 

Най отгоре се извисява църквата „Успение богородично ” , огромен храм , в който за първи път видях дървен балкон в църква , изграден в красива извивка .На средното ниво е разположена алея с пейки и въпросната Даскалоливница , а в ниското сред красиви храсти  е сгушена сградата на „Камбуров хан ”,около който имаше много каменни плочи със старобългарски думи и знаци .

 

Името на „ Даскалоливницата „ произлиза от факта ,че тук се е сформирал първия клас обучаващ хората за даскали . В една от залите на сградата са изложени пистолетите на видни личности защитавали българския дух , бит и култура. Друга любопитна информация за обекта , е че първия ученическия звънец е чут между неговите стени .Тук е забранен метода на възпитание на учениците с бой.

Но това , което ме зарадва най-много всъщност  е присъстващите групи не само от деца , което доказва ,че българина цени миналото на нашия народ и любовта , и преклонението пред възрожденския ни период не са затихнали .

В съседство на комплекса се намира парк „Калето ” , място за забавление на малките туристи , и вековна Часовникова кула , от чиято височина може да се види всяка точка на градчето.

Заветните думи :

„ Дето народът – и ние с него ”

                          Ил. Макариополски

”Обичай отечеството си и никога да не предпочиташ друго пред своето! ”

                          Ив.Момчилов

 „Напред! Животът е сражение ! ”

                     Ст.Михайловси

 „ Тоз който падне в бой за свобода , той не умира !”

                                  Хр.Ботев

 „ В живота вий създайте нови порядки , устреми и цели …”

                                                           Ст.Йовчев

 „ Върви народе възродени,към светли бъднини върви …”

                                                Ст.Михайловски

увековечени на каменна стена в центъра на града , дават знак ,  че духът на смелите ни деди дали мило и драго за отечеството, е жив и ражда сили в нас да продължим нашата „борба”.

 

Заслужената си почивка прекарахме в семеен хотел „Утринна роса ”, намиращ се в махала „Марафелци”.

Тук успях да се насладя на пълен релакс , заобиколена от зеленина , планински висоти , чист въздух и тишина , разкъсвана на моменти от детската глъчка , породена от забавни игри на двора!

Това ,което успяхме да посетим от Еленския край разбира се е една малка частица от всичките красоти , които ни предоставя този Райски кът , което ме навява към мисълта ,че скоро пак ще бродим по малките тесни улички между старинните къщи на град4ето и красивата природа в околностите му , където има още много недокоснати от нас места .

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Елена