Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Зорбинг край Сопот

Що е това зорбинг и има ли той почва у нас?!....Вероятно, ще се намери достатъчно количество хора, от които – някои с прекомерно любопитство, а други – с умерено-досадна заядливост да зададат този въпрос, продължавайки да се чудят на странното наименование на един от най-популярните начини за забавление през последните години. Всъщност, всичко започва преди около трийсетина години – невероятно, но факт, нали!, когато скромният френски архитект Жил Еберсол измисля нещо, колкото странно, толкова и интересно – прозрачна топка с огромни размери, която нарича La Ballule, или “Чудната сфера”. Той решава, че в такава сфера ще е прекрасно да се пътешества по света. Неспокойната му инженерна мисъл обаче, не го оставя нито за миг в бездействие и като всеки изобретател, французинът продължава да полага усилия за усъвършенстване на изобретението си. Ако в началото тази сфера е не много по-голяма от човек, постепенно тя нараства до четири метра в диаметър, а след това и до шест. С решението да изпробва сам изобретението си, именно в такава сфера архитектът се спуска по десетметров водопад и от върха Фуджияма в Япония, като остава невредим. Самото име “зорб” означава ‘неизвестна орбита’ и вероятно с право това екстремно удоволствие е наречено така, тъй като при движението си – сферата е напълно неконтролируема и да направляваш скоростта и посоката на движение е невъзможно. Зорб-ът се изработва от поливинилхлорид и представлява две сфери – вътрешна и външна, които се закрепят със система от неплетени влакна, а в пространството между тях се вкарва въздух под неголямо налягане. Вътрешната сфера е кабина за човека, т.е. зорбонавта, който влиза през специален отвор и се закрепя в нея с помощта на здрави колани. Само когато тялото на зорбонавта е обезопасено в сферата, единствено тогава зорб-ът е готов за спускане. Това, което се случва после, е трудно да се опише. Вероятно, няма думи, които да предадат най-точно и вярно лавината от емоции, която залива участника в това малко необичайно приключение.

След 30-годишна еволюция, днес зорбингът смело се причислява към най-новите екстремни спортове, който за голяма радост на почитатели си у нас, може свободно да се практикува край град Сопот.

Единствената в България база за зорбинг, се нарича “Шамбала”. Специално пригодената писта е разположена до първата станция на въжения лифт към хижа “Незабравка”. Едно спускане струва десет лева и не е чак толкова скъпо, като се има предвид, че зорбинг топката струва около 5000, а срокът й на годност трае някъде около хиляда спускания. Местността над Сопот отдавна е позната на любителите на високия адреналин, тъй като тук се предлага възможността за тренировки по още десет спорта – катерене, скачане, планинско колоездене, делта- и парапланеризъм и други.


Дата:
4/5, гласа
Забележителности около Сопот