Парк Кайлъка

Национален парк „Кайлъка  се намира се в  близост до град Плевен в посока юг, само на 6 км от града. Площта на парка е 10 000 дка. Първият проектант на парка е бил  архитект Тихолов. В изграждането му обаче взема активно участие  и цялото плевенско гражданство. Двадесет и пет години продължава благоустрояването на парка. Сега паркът предлага всякакви възможности за разходка, отдих и развлечения.
Впечатляващи са отвесните скали, високи над 20 метра, подходящи за практикуване на скално катерене. Местността е интересна с богатата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и на  Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците открити тук са включени в червената книга на България.

Местността е интересна и в исторически план , защото там  се намират останките от римската пътна станция “Сторгозия” и историческия “Тотлебенов вал”, сега добре укрепен малък язовир. Тук се намира и  градската зоологическа градина. На разположение на жителите на Плевен са плувни басейни, детски кът с атрактивни забавления, тенис кортове, езеро с лодки и водни колела, кътове за отдих..

В месността има и три ресторанта ,които се грижат за доброто обслужване на гостите. Туристите могат да отседнат и в няколко кафе-аперитива , където се предлагат бързи закуски, кафе и  безалкохолни напитки.

Уникалното  съчетание от природни дадености и възможности за развлечения, които  привличат  хиляди посетители на града .Тук се намира Музеят на виното. Той  е плод на дългогодишен труд на български и френски архитекти Плевен е бил избран за този уникален проект, защото  градът се счита за първия център на винарската индустрия в България. Още през 1890 г. тук е било открито първото професионално училище по лозарство и винарство, а през 1902 г. е създаден и първият Национален институт на виното у нас. В пещерата в която е разположен музеят, могат да се видят 100 бъчви от френски дъб, древни съдове за производство на вино, ритони и фиали за пиене на божествената напитка. Всички тези неща правят музея уникален и безспорно интересен.

Когато бяхме там се говореше за възстановяването на летния театър , което прави тази месност още по атрактивна за отдих.

Трудно ми е да опиша всичко с думи , но ако отидете сами ще се убедите , че си е заслужавало !!!

 

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Плевен
Забележителности около Плевен