Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

3 дневна разходка из Халкидики

Арнея в цвят на охра

1 от 5

Построена в подножието на планина Холомондас, 68 км. от Солун и 37 км. от Полигирос, се намира старинна Арнея. По тесните и павирани улички със старите си господарски домове в цвят охра и люляк, къщите с подпорите и издадените балкони, свидетелстват за разцвета, който е преживяла Арнея.

Църквата "Св. Стефан" е от задължителните спирки по време на разходката из града. Храмът е изгорял преди известно време и при възстановяването му са били открити останки от по-стари църкви - от IV и X век, днес тези останки можете да видите вградени в основите на църквата. Етнографски музей на град Арнеа също представлява интерес за всеки, който иска да се запознае с етнографските съкровища на региона.

Ако попаднете в Арнея за празниците, насладете се на  „Меденката на Христос”, стар обичай на Бъдни вечер, който се възражда всяка година: с фенерчета в ръцете, през нощта, вярващите пеят коледни мелодии, заедно с Хора на Общината, по уличките, докато  групата на Филхармонията играе познати пиеси, като „Малкият барабанист”. Всички заедно слизат на павирания площад с големия чинар, където се реже огромният коледен хляб и се раздава заедно с орехи и местен мед на всички присъстващи, символ на радост и на празника по случай Рождество Христово.  Щастливецът на вечерта ще намери вътре в парчето си парата, монета, която трябва да държи като талисман, благословия от Христос. На трапезата на площада остава едно парче, с мед и орехи, за да подслади Христос, който ще се роди след няколко часа...

Всеки може да се наслади на селския туризъм, само на няколко километра от Арнея, в идиличната местност сред чинарите, която пресича река Хабрий.

В близост се намира винарната на "Клаудия Папаяни", където можете да дегустирате девет вида различни вина - бяло, червено, розе .


Етикети:
Забележителности около Халкидики