Дубай - лукс сред пустинята

Бастакия - историческата част на Дубай

5 от 8

Ако желаете да почувствате арабския дух и атмосферата на „стария” Дубай се отбийте в Бастакия - историческата част на Дубай, където се намират най-старите постройки. Тук можете да видите специфичните за арабския свят вятърни кули за охлаждане, които стърчат над всяка къща и играят ролята на естествени климатици. 

Това е най-близкото, което можете да видите от Дубай преди да бъде открит петролът и преди да се обединят арабските емирства. Преди 70-те години на миналия век тук са живели бедуини, които са се занимавали с риболов, отглеждане на фурми и пасане на стада.

Името на Бастакия идва от първите й заселници - търговци на перли от Бастак, Ирак, които издигнали домовете си тук.

Отбийте се в някоя от чайните или пробвайте местна и европейска кухня. Загледайте се във вятърните кули на къщите, които се издигат над главите ви по тесните улички. Спрете се и в галерия Маджлис, която представя местно и световно изкуство.

Направете кратка разходка и до форта Ал Фахиди, най-старата оцеляла до днес сграда в Дубай (смята се, че е построен през 18-и век). Първоначално крепостта е била изградена от мидени черупки и корали, циментирани с варовик.

Ако имате въпроси за дубайската култура, най-доброто място да ги зададете е в Центъра за културно разбиране Шейх Мохамед, който също се намира в тази част на Дубай. Непременно останете за някое от угощенията с местна и бедуинска кухня, които центърът организира всеки ден.

Работно време и цени на билети: Районът на Бастакия е отворен за посещения всеки ден от 10.00 до 22.00 часа, няма входни такси.

Вижте списък с всички забележителности в Дубай.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Дубай.


Етикети:
Забележителности около Дубай