Начало / Статии / Статии - САЩ

Кейп Мей в Ню Джърси - капсула на времето от викторианската епоха край брега

Автор

/



Славата на Кейп Мей идва от уникалното съчетаване на неговата атмосфера на викториански провинциален град с местоположението му, директно върху брега на Ню Джърси. Като главен крайморски курорт на Америка в средата на ХІХ в., той привлича летуващи граждани като П. Т. Барнъм и Робърт Е. Лий, които идват заради солената атмосфера и прохладния бриз.

Над 600 викториански сгради, които са оцелели от пожара през 1879 г. и един век развитие след това, са спретнато групирани на площ от 6,5 км2 в Историческия квартал, където са трансформирани в магазини, кафенета и осветявани с фенери хотели.

Велосипеди и конски файтони са идеалният начин да обиколите по-важните сгради, обърнати гордо с лице към океана по „Бийч Авеню“, бляскави в своята прекомерна натруфеност и цветове, които са визуално изненадващи, но (с някои изключения) исторически точни. Не пропускайте задните улички, където също има викториански финтифлюшки в изобилие, потвърждавайки архитектурната философия на града „колкото повече, толкоз по-добре“.

Градът се гордее с над шейсет исторически пансиона (B&B), които са в диапазона от осигуряващи най- елементарни условия до безсрамен лукс. „Мейнстей Ин е сред първите пансиони в града и остава една от най-безспорните перли.

Достолепна резиденция в италиански стил, на една пряка от океана, той е построен през 1872 г. като хазартен клуб само за джентълмени, с над 4-метрови тавани, 2,5-метрови полилеи и 3,7-метрово огледало в голямото фоайе. Луксът бил върховен тогава, както и днес, с просторни стаи, обзаведени със старинни предмети с музейно качество, подсилени от необходимите удобства през ХХІ в.

Кейп Мей е все още важно търговско рибарско пристанище, осигуряващо пресни морски дарове, които градят репутацията на града като един от най-впечатляващите кулинарни анклави на източното крайбрежие.

За развлечения през деня непреодолимо кичозният крайморски курорт Уайлдуд и неговата претъпкана със забавления дъсчена пешеходна алея по крайбрежието е само на двайсет минути с кола, а ако се чувствате късметлия, Атлантик Сити е на едно хвърляне на зарове оттук.

Или просто останете в Кейп Мей и се любувайте на птиците – 400 вида мигриращи птици, които преминават всяка година, правят Кейп Мей едно от трите най-добри места в страната за наблюдаване на живота на птиците.

Къде: 73 км южно от Атлантик Сити, 265 км южно от Ню Йорк Сити, Ню Джърси, САЩ
Най-добро време: ранна пролет и късна есен заради любуването на птиците

Виж най-добрите оферти за пътуване в Ню Йорк!

Виж още:

Екскурзия в Лас Вегас

Екскурзия във Вашингтон

Екскурзия в Бостън

>
04 август 2020 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти