Начало / Статии / Статии - България

Роженски манастир Рождество Богородично

Автор

/

Роженският манастир е един от най-важните и ценни културни и религиозни центрове, дълго време играл ролята на посредник между различните балкански култури.



Манастирът възникнал вероятно през 13 в., когато Мелник бил многолюден и богат средновековен град. Запазена е дарствена грамота (1220 г.) от канцеларията на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян, в която се споменава манастира. Според някои историци тя се отнася за Мелнишкия манастир "Св. Богородица Спилеотиса", но приблизителното време на създаването на манастира се потвърждава и от припискав гръцки ръкопис от 13 в. В нея се казва, че той принадлежал на манастира "Богородица Роженска", който се намирал над Мелник.

Манастирът претърпял сериозни разрушения през 14 в. и 15 в. В средата на 16в. бил възстановен. Църквата била издигната върху старите основи и била изписана към края на века. Над входа й е запазен стенопис на Христос Пантократор от 1597 г. в рамка от медальони с апостолите. Стенописите в преддверието на главната църква и част от стенописите в манастирската трапезария са от началото на 17 в. В преддверието на църквата са изобразени сцени с чудесата на Христос, а в манастирската трапезария - Тайната вечеря, св.Пахомий с ангела и части от Богородичния акатист. Използваната художествена техника и подборът на сюжетите показват една типична за светогорските манастирски трапезарии украса, което потвърждава близките връзки на манастира със Света гора.

В днешния си вид манастирът е от 1732 г. Оттогава е цялостното вътрешно оформление на църквата "Рождество Богородично", завършило на 5 юли 1732 г. според надписа на входа. Стенописите и иконите в храма са от атонски художници. Украсата е изключително богата и сложна. Пресъздадени са над 150 сцени, разположени в четири пояса. Иконостасът е сред най-красивите от това време, запазени у нас.

Любопитно: Роженският манастир е известен с калиграфската си школа. Тук са превеждани, писани и преписвани ръкописи през цялото Средновековие и Възраждане. До нас е стигнал текстът "Тълкуванието на Йов", украсен със 117 ажурни миниатюри. През 1647 г. той бил отнесен в Йерусалим от патриарх Доситей.

Къде: Рожен, България

Кога: целогодишно

>
31 май 2012 г.

Тагове

манастири

Забележителности наоколо

Избрани оферти