Начало / Статии / Статии - Великобритания

Йорк Минстър - върховната слава на града

Автор

/

Задължително място за посещения от веригата катедрални градове, древният Йорк е заобиколен от около 5 км красиво реставрирани средновековни стени, изградени върху римски основи – разходката по пътеките върху тези стени е едно от най-изтънчените удоволствия в Англия.



Вътре в тях е разположен един богат на архитектурни забележителности град, който е наслада за туристите, като всички пътища водят до неговата знаменита образцова катедрала – Минстър.

Чудо на готическата архитектура, тя е най-голямата средновековна катедрала във Великобритания и най-голямата северно от Алпите: едно оставящо ви без дъх изкачване по спираловидната стълба на централната кула с нейните 275 стъпала ви дава шанса да оцените мащаба на тази масивна сграда (и за компенсация може да се насладите на гледките на йоркшърските долини) и гениалността на проектиралите нейните опорни стени – инженерен подвиг, извършен преди Америка дори да е била „открита“.

Днешната катедрала е започната през 1220 г. върху място, където са се издигали предишни катедрали и църкви, вероятно още от 627 г. Тя е прочута със своите 128 прозорци със сложни стъклописи, някои от които датират от най-ранните дни на Минстър, както и с изкусно резбования параван за църковния хор и богатия интериор на мястото за заседания на управителното тяло на катедралата (Чаптър Хаус).

Църквите, подобно на замъците, са символ на мощ и значимост (архиепископът на Йорк е втори, само след архиепископа на Кентърбъри, в йерархията на англиканската църква), но дори и преди построяването на Минстър, Йорк е бил важно място. Тук е имало голяма колония на викингите от 867 г. и някои улици все още запазват своите датски имена; развалини, датиращи от Х в., са в центъра на извънредно популярния Йорвикски център за изучаване на викингите (Йорвик е нордическото име на града) при Копъргейт, който ще ви върне в 975 г., дълго преди да е положен първият камък на Минстър.

Къде: Йорк - 327 км северно от Лондон.
Най-добро време: през август градът е луднал по конни надбягвания – плюс или минус, зависи от туриста. Двуседмичният Викингски фестивал е през февруари.

>
08 февруари 2011 г.

Тагове

катедрали

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти