Начало / Статии / Статии - Микронезия

Остров Яп - галеникът на Микронезия

Автор

/

Яп дори не е отбелязан на повечето карти, но въпреки това той се откроява сред повече от 200-те острова на Микронезия като националният културен фонд – а също като най-добрата дестинация в света за плуване с 500-килограмовите скатове в тяхната естествена среда на обитаване.



На земята посетителите могат да наблюдават една от последните островни култури в Тихия океан, която все още се съпротивлява на модерните западни подходи. Жени с голи гърди носят традиционни поли от трева, а и мъжете, и жените дъвчат бетел по цял ден. Фин наркотик, той повдига умерено настроението, което изчезва скоро след като дъвченето спре – така че защо да спираш?

Гигантски каменни пари се редят край пътищата, все още използва- ни, но твърде тежки за транспортиране. Тяхната стойност се определя от размера, формата и трудността за придобиване.

Яп е бил открит за първи път от гмуркачи, идващи да плуват със скатовете, нежни гиганти с размах на крилете от 3 до 6 метра, които се връщат на едно и също място всеки ден и приемат присъствието на гмуркачите – то не ги застрашава. Размножителният сезон (от края на ноември до март) е драматично време, по време на което женските правят пируети и се реят из водите, с шлейф от петнайсет и повече мъжки след себе си – незабравим спектакъл.

Но скатовете са само една от многото атракции. За да откриете всички, свържете се с Бил Акър, роден в Тексас сътрудник на Корпуса на мира, който е дошъл в Яп преди двайсет години. Днес той е собственик на разположения до пристанището хотел „Манта Рей Бей“, първата и най-добрата фирма, организираща гмуркания на островите.

Къде: Яп, Микронезия.
Най-добро време: декември-февруари (сух сезон).

>
18 февруари 2011 г.

Тагове

гмуркане

екзотика

острови

романтика

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти