Начало / Статии / Статии - Чехия

Коледни базари в Европа – къде и кога!

Автор

/

Празниците идват и коледната треска завладява всичко живо.

Омръзна ли ви да пазарувате в последната минута и да се чудите какво да купите? Избягайте от клишетата!

Представяме ви десет от най-популярните дестинации за шопинг в Европа. За тези, които все още не са решили къде да празнуват по празниците - разгледайте нашите предложения за Коледа и Нова година.

Коледен базар в Прага (Чехия)

Преборете студа на чешката столица с греяно вино, топли сладкиши и сгряващи сърцето приказни базарчета. Коледните щандове в Прага са разположени на няколко места, но най-любим на посетителите е този в стария град, където се издига и коледната елха.

Вижте оферти за коледни екскурзии в Чехия!

***

Коледен базар в Мюнхен (Германия)

Два месеца след края на Октоберфест същата площадка се превръща в коледен базар. На открито и закрито, тук ще откриете ръчно изработени предмети и украси, както и немски джинджифилови курабийки, щолен, захаросани ябълки и греяно вино, за да не ви уплаши германската зима. В града има няколко коледни базара – на главния площад Мариенплац, в някои от музеите и галериите и малки базарчета по кварталите.

***

Коледен базар в Дрезден (Германия)

Коледният базар в Дрезден се смята за най-старият в Германия и вероятно в Европа. Според документите се е провел за първи път през 1434 г. и до днес можете да станете част от историята му на централния площад на града – Алтмаркт. Вкусотии по традиционни саксонски рецепти и дрезденският щолен (хефещрицел) са в списъка ви за дегустация. В месеца на провеждане на коледния базар се провеждат стотици събития, така че няма как да се случи да скучаете.

Вижте оферти за коледни пътувания в Германия!

***

Коледни базари в прибалтийските държави (Литва, Латвия, Естония)

Литва, Латвия и Естония не са традиционни дестинации за коледни базари, но смеем да твърдим, че в това отношение са силно подценявани. Историческите центрове на столиците им са потънали в уютни светлинки, а аромат на греяно вино и канела се носи отвсякъде. Коледните базари залагат на изкуствата и подаръците, така че няма как да се приберете с празни ръце.

***

Коледен базар в Будапеща (Унгария)

Един от малкото коледни базари в Европа, които продължават и след Нова година. Това е мястото, на което в продължение на повече от месец жителите на унгарската столица минават, за да заредят шкафовете си с вкусни коледни сладкиши и да се сгреят с чаша греяно вино по пътя към вкъщи. 

***

Коледен базар в Страсбург (Франция)

Един от най-старите празнични базари се намира в Страсбург. Той датира от началото на 16-и век и е считан за един от най-пищните в цяла Европа. Намира се в близост до готическата катедрала в града и просто няма как да бъде пропуснат. Стотици сергии с джунджурии ще допринесат за вашето коледно настроение.

Вижте оферти за Франция за Коледа и Нова година!

***

Коледен базар в Копенхаген (Дания)

Градините Тиволи в Копенхаген са приказно място през цялата година. Представете си обаче как биха изглеждали с коледна украса. Не знаете? Тогава не губете време, а отидете до този прекрасен парк. В околността се спретва един изключителен коледен базар, който дори е „обзаведен“ с ледена пързалка. Въздухът в Копенхаген е прекрасен,а питиетата са още по-мамещи. Сергиите са на лице, а датчаните са изключително любезни домакини и ще ви почерпят с нещо вкусно.

***

Коледен базар в Лил (Франция)

Магията на консервативна Франция не е за подценяване! Базарът си заслужава, защото ще се потопите в в сърцето на една пищна коледна обстановка. Там има и детски театър, където малчуганите са изкушени от невероятни сладки изделия.

***

Коледен базар в Кьолн (Германия)

Красивият немски град е домакин на поне шест коледни базара. По-малките са около шоколадовия музей на Линд. А пък най-впечатляващият е около Кьолнската катедрала. Там ще намерите невероятни неща в някои от 160-те дървени сергии, които ще се борят за вашето внимание. Не пропускайте да опитате и няколко чашки от специалното греяно вино, което си е немска запазена марка.

***

Коледен базар в Брюж (Белгия)

Ходи ли ви се до Белгия? Защо не! Там Коледа също е на почит и по-специално в град Брюж. Средновековните му площади ще ви омагьосат, а белгийската бира никак не е за подценяване. Има страхотна ледена пързалка, но ви съветваме преди да сложите кънките да се подсилите с малко шоколадови бисквитки.

Вижте оферти за пътуване в Белгия!

***

Коледен базар в Мадрид (Испания)

Ако ви се струва, че коледните и новогодишните празници прекалено бързо си отиват, то има начин да се забавлявате по-дълго и мястото е Мадрид. "Сезонът" тук приключва на 6 януари. Всяка година “Пласа Майор” се пълни със стотици сергии, а целият град светва като елха, заради пищната украса… сякаш сте в някакъв мегаполис като Ню Йорк - светъл и много празничен. А в последният ден от веселието - 6 януари ви очаква невиждан парад, на който 7000 коли носят тонове със сладкиши. Това не е за изпускане нали?

***

Коледен базар в Барселона (Испания)

Испания не свършва с Мадрид! В Барселона празненствата около коледните и новогодишните празници също са изключително зрелищни. Все пак в този град е един от най-старите и големи коледни базари. Той започва съществуването си през 1786 г., където мястото  “Fira de Santa Llucia” е дом за над 300 сергии, в които се продават ръчно изработени сувенири, вкусни каталунски сладки и невероятни коледни дръвчета. Обезателно си закупете традиционното каталунско човече под формата на малка фигурка, което е емблематично не само за градчето, но и за цялата каталунска област. То е участник в различни сцени  с коледна тематика и е истинска радост за окото.

Вижте оферти за посрещане на коледните празници в Испания!

***

Коледен базар в Брюксел (Белгия)

Ето и един базар, който не е пълен със сергии, а с шатри. Намира се в Брюксел и е подслонен в световно известния Grand Place. Там властва виното и играчките и разбира се коледното настроение, което е поддържано от високоговорители, повтарящи на всички какъв специален празник е. Прекрасно коледно дърво стои в центъра на базара и свети като истинска звезда.

***

Коледен базар в Маастрихт (Холандия)

Обли улички, старинни площади, много мъдрост и вековна история се е събрала в този град и това го прави толкова уютен за празнуване на Коледа, че няма накъде! По време на коледния базар улиците заприличват на истински панаир. Стотици видове играчки, символи и красоти, които ще зарадват не само вас, но и вашите близки. Освен това Маастрихт открай време е популярен с хубави ресторанти и пъбове, в който ще задоволите лакомията си.

***

Коледен базар във Виена (Австрия)

Каквото и да кажем за столицата на Виена, ще е малко! Това е един от градовете, който много обича Коледа и Коледа много го обича. Безброй светлинки, блестящи топки, елхи, гирлянди и хиляди ухилени физиономии. Там ви очакват и няколко базара, за да ви засипят с всякакви джунджурийки. За греяното вино няма да ви говорим, то се пие, не се обсъжда.

Вижте оферти за коледни екскурзии във Виена!

>
13 ноември 2023 г.

Тагове

зимен туризъм

коледа

коледни базари

нова година

семеен туризъм

забавления за деца

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти