Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности в Амстердам

Музеят на Ван Гог в Амстердам - светилище на един гений

1 от 11

„Искам да направя портрети, които ще изглеждат като откровения на хората след сто години“, пише плодовитият художник на сестра си Вил точно преди смъртта си.

Музеят на Ван Гог (Van Gogh Museum) се намира в Амстердам, Холандия. Той съдържа произведения на изкусния холандски художник Винсент ван Гог и негови съвременници. Това е най-голямата колекция на творби на Ван Гог в целия свят.

Основната колекция е разделена на периоди в зависимост от фазите на живота на Ван Гог – от неговото детство, през различните му емоционални състояния, до смъртта му. Колекцията включва картини като „Селяни, ядящи картофи“, „Спалня в Арлс“ и великите „Слънчогледи“. Музеят притежава и различни предмети, свързани с история на изкуствата от XIX век.

Основно подновяване на главната сграда на музея „Ван Гог“ и приковаващо вниманието ново крило от японския архитект Кишо Курокава, открито през юни 1999 г., потвърждават трайната почит – холандска и световна – към творчеството на Винсент.

Винсент ван Гог (1853–1890) е най-значимият холандски художник на ХІХ в., а какъв изключителен дом имат днес неговите 200 картини, 500 рисунки и 700 писма. Посетители и архитекти наричат новото крило, изградено от сив камък и титанова стомана, едновременно впечатляващо и приветливо.Може да се съгласите с някои амстердамци, които намират архитектурата за дразнеща, но след като видите ярките, живи цветове и смайващите пейзажи на този склонен към халюцинации гений, всичко, което ще запомните, е изкуството. Може дори да не знаете техните имена, но ще разпознаете образите.

Работно време и цена на билетите: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.vangoghmuseum.nl

Адрес: Stadhouderskade 55

Вижте всички забележителности в Амстердам.


Забележителности около Амстердам