Начало / Статии / Статии - Куба

Какво да видим в Хавана?

Автор

/

През 50-те години на 19 в. преди Комунистическата революция Хавана е била една от най-горещите точки за почивка на Карибите, и откакто Куба е отворена за туристи през 90-те, отново се превръща в популярна дестинация, макар и с много по-малко американски граждани заради почти пълната забрана за пътуване, наложена от Федералното правителство на САЩ. Въпреки това там има много туристи по всяко време на годината, така че очаквайте огромни тълпи наоколло и дълги опашки пред забележителностите.

 

  • Направете вечерна разходка по улица „Прадо”. Страхотно обществено място, осветено през нощта и преливащо от хора, кафета и очарование.
  • Разходете се по „Ел Малекон” – любима дестинация за разходка за туристи и местни, булевард Ел Малекон минава край главните улици на Хавана и предлага спиращи дъха гледки към залива.

  • Площадът на революцията /Plaza de la Revolucion/  изпъква със статуя-паметник на Хосе Марти и портретът икона на Че Гевара, който украсява Министерството на вътрешните работи. Посетете го рано сутрин или късно вечерта, защото често е претъпкан с туристи, а през деня е много горещо.

  • Посетете Паркът на Джон Ленън във Ведадо. Там е единствената статуя на западен музикант в Хавана. Любопитна информация е, че очилата му редовно се крадат (и се заменят).  Там се намира и сградата на САЩ за специални интереси във Вердадо, точно на „Малекон”. Тъй като липсва посолство на САЩ в Куба, кубинските граждани кандидатстват за визи в тази добре укрепена и охранявана сграда. Известна е със своите новини, които не са прекарвани през „цедка” и не са цензурирани от кубинското правителство. Те са били показвани на електронни табла, разположени зад прозорците на един от етажите, но това е преустановено през 2009 г. Тази сграда е и център на редовни протести.

  • Разглейдате Хотел „Хабана Либре” /Habana Libre/ във Ведадо. Хотелът е дал подслон на войниците на Кастро за няколко дни, след като са превзели Хавана. Лобито на хотела разполага с отличен подбор от снимки, като на една от снимките са показани единствените денонощни ресторанти за бързо хранене в града.

  • Насладете се на изключителни панорамни изгледи към града с помощта на огромната Камара Оскура в стария град.

  • Вижте Катедралата „Сан Кристобал” в старата Хавана. За нея казват, че е единственият пример за барокова конструкция с асиметрични елементи - едната от кулите e по-широка от другата.

  • Площадът на оръжията /Plaza de Armas/. Обширен и елегантен, площадът е заобиколен от барокови конструкции, които му придават автентичен колониален вид. Изграден е през последните години на 16-ти век, заменяйки стария площад, който е служел като център на религиозна, административна и военна дейност. До средата на 18-ти век е използван за военни обучения и паради. След като е реконструиран между 1771 и 1838 г., той се превръща в предпочитано място за срещи на висшето общество на града. Днес е известен и като „Сеспедес парк” /Céspedes Park/ в чест на Бащата на родината, чийто паметник се издига в центъра му. Този площад е един от забележителните в града, оживен от продавачите на антики и класически книги от Латинска Америка и световна литература. Атракции с изключителна историческа стойност са разположени около площада, като например дървото капок /Сейба/, под клоните на което е отслужена първата литургия по случай основаването на града през 1519 г. 
  • Посетете Музей на революцията и президентски дворец „Капитолио”.

  • Посетете някои цигарен завод, с който Куба е толкова известна. Има един точно зад „Капитолио” (цената е 10CUC /конвертируемо песо/ или около 8-9 евро за 30-минутна обиколка с екскурзовод). Моля, обърнете внимание, че е забранено да се снима.

  • Посетете завод за производство на ром „Хавана Клуб” /Havana Club/ — направете една обиколка с екскурзовод из Хавана Клуб, един от най-известните производители на ром в Куба. Повечето изложени продукти имат превод на английски език и са с подробни разяснения.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Куба!

>
13 ноември 2014 г.

Тагове

заводи

катедрали

музеи

национални паркове

паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти