Начало / Статии / Статии - Португалия

10 португалски градчета, които да посетите

Автор

/

Португалия не е оставила никого безразличен – който я посети веднъж, се влюбва безвъзвратно в невероятната средиземноморска кухня, ароматните вина, красивите замъци и спокойните градчета.

Всъщност, тайната вероятно се крие именно в малките градчета. Извън Лисабон животът тече без бързане. Вечеря се бавно, отпива се вино, слуша се фадо с гледка към океана... Португалия е малка, така че за седмица или две можете да разгледате много от красотите й. Ето и 10 от най-възхитителните малки градчета в страната.

Порто

Разположен край устието на река Дору (или Дуеро, както я наричат испанците) португалският град Порто е удивителна смесица от стилове, епохи и лайфстайл. От тесните средновековни улички излизате на булеварди с помпозни барокови къщи и църкви, а във водата се отразяват неоновите светлини на Вила Нова де Гая – щабът на най-големите производители на портвайн.

Коимбра

Коимбра е била столица на Португалия и все още носи частица от своето минало достолепие. Тук се намира и един от най-старите университети в света. Градът си има също така хълм с гледка отвисоко, река Мондего, ботаническа градина и древна кула.

Синтра

Лорд Байрон вече бил видял голяма част от Европа, когато пише на майка си от Синтра, наричайки го „може би най-възхитителното селище в Европа“. Днес същият прохладен, мек климат и градинска среда, които го правят любима лятна резиденция за португалските крале повече от 500 години, осигуряват на градските жители и на туристите идилично убежище от горещината и блъсканицата на Лисабон. Над Синтра се намира и приказният замък Пена.

Обидош

Загънат в мавритански крепостни стени, варосаният градец Обидош бил смятан за толкова прелестен, че става зестра на кралицата. През 1282 г. крал Диниш дарява кралица Изабел с имението като сватбен подарък и през следващите 600 години всеки португалски монах прави същото, утвърждавайки по този начин негово име Casa das Rainhas, Домът на кралиците. Обидош е музей на град, национален паметник, толкова живописен, че може да убеди всеки посетител – а те са легион, – че той или тя може да бъде голям фотограф.

Гимараеш

Гимараеш е едно от най-красивите исторически градчета в Португалия. Смята се, че това е първият град в Португалия - мястото, на което страната е възникнала. От това време са запазени два двореца. Единият е дворецът на първия португалски крал Афонсу - намира се в самия център на града и се издига там от над 1000 години. Другият дворец е този на херцозите от Браганса - построен около 500 години по-късно. Вътре в сградата се помещава музей, който можете да посетите.

Повоа де Варзим

Повоа де Варзим е крайбрежен град в Португалия, който е морски курорт от повече от 300 години, но въпреки това е успял да запази очарованието и типично португалския си дух. По романтичните му брегове са се зародили важни течения в португалската музика, литература и театър. Добавете към тези парченца от пъзела и факта, че градът има близо 6000-годишна история (тук-там има останки от различни епохи от живота му) и ще получите картина, която няма как да ви остави равнодушни.

Авейро

Може би да сравняваме Авейро с Венеция е малко прекалено, но типичните за града лодки, каналите и цветните къщи създават атмосфера, с която малко други градчета ще успеят да ви очароват. Непременно се качете на лодка молисейро. Градът така или иначе е достатъчно малък, за да бъде разгледан пеша, но плаването ще ви предостави различна гледна точка. Лодките молисейро са създадени във връзка с местното препитание – събиране на водорасли. Именно за такава дейност е пригодена формата им, въпреки че в наши дни мнозинството от тях се използват за превоз на туристи.

Кашкайш

Кашкайш е перфектен като пощенска картичка. Някога е бил тихо и спокойно рибарско селище. След това няколко европейски благородници го откриват и го превръщат в топ дестинация за отмора от държавническите дела. Това се случва още в началото на 20-и век, а днес градчето е сред най-посещаваните дестинации в Португалия.

Амаранте

Амаранте се намира на около 60 км от Лисабон. Вероятно най-популярната забележителност тук е мостът – един от най-красивите в Португалия. Няма как да го пропуснете, намира се в центъра на града. На няколко места има уширения, където можете да спрете, за да се насладите на гледката към реката и красивите къщи наоколо.

Евора

Всеки век е оставил своите следи в Eвора. Днес той е защитен като национална ценност. Пищна поредица от резиденции и дворци, чиято архитектура е в диапазона от средновековна през местния преходен от готически към ренесансов стил, наречен мануелински, до Ренесанса, Eвора е особено впечатляващ, когато е облян в светлина нощем.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Португалия!

>
16 януари 2024 г.

Тагове

културен туризъм

летен туризъм

музеи

романтични градове

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти