Начало / Статии / Статии - Кения

7 местни ястия, които да опитате в Кения

Автор

/

NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята нова поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

През последните години Кения става все по-популярна дестинация сред българите - не само заради невероятните ваъможности за сафари и близки срещи с дивата природа на Африка, но и заради чудесните плажове и пъстрата градска култура на големите градове като Найроби и Момбаса

Ако за пръв път пътувате до Кения, непременно опитайте и някои от местните специалитети. Ето някои от най-характерните, които да включите в менюто си за дегустация. 

Угали

Угали е една от най-консумираните храни от кенийците. Приготвя се от царевичен грис, който се сипва във вряща вода, докато придобие сравнително гъста консистенция. Угали е тежко и зърнесто ястие, което се използва за основа, към която се добавят зеленчуци и сос. 

Ирио

Снимка: iStock by Getty Images

Ирио е пюре от намачкани картофи и грах, което кенийците често консумират. Към него се добавят цели сварени царевични зърна. Обикновено се сервира с печено месо или друг вид задушено ястие. 

Няма чома

Снимка: iStock by Getty Images

Няма чома е кенийското наименование на печеното на барбекю месо, което ще видите да се продава навсякъде. Обикновено се приготвя от телешко или козе месо, макар че на някои места можете да намерите пилешко или риба, приготвени по този начин. Изпеченото и нарязано месо се яде с ръце, като кенийците обичат да топят късчетата в купчина сол за допълнителен вкус.

Гитери

Основите на кенийската кухня се крепят на обикновена, но засищаща храна с прости съставки. Такава е и гитери, което на практика е микс от варен боб и царевица. Понякога към гитери се добавят и други зеленчуци, но често се сервира само с пипер и люти чушлета. 

Кенийско задушено

Задушеното по кенийски често се приготвя не с един, а с няколко вида месо - пилешко, телешко, козе и други. Към него се прибавят един или няколко зеленчука като моркови, картофи или чушки, а миксът от подправки се нарича мчузи и се продава в магазините в цяла Кения. Той включва подправки като кориандър, кимион, резене, канела, куркума, джинджифил, чесън.

Пилау

Снимка: iStock by Getty Images

Пилау е кенийската версия на пилафа - ориз, приготвен със силни подправки (кимион, канела, кардамон, карамфил). На много места ще ви го сервират с резени пресен домат и нарязан лук, които добавят свежест към иначе тежкото ястие. По крайбрежието можете да откриете и много места, където се сервира ориз биряни в индийски стил.

Кокосов ориз

Уали уа нази или кокосов ориз е друг пример за това колко вкусна може да бъде обикновената храна. Ще го откриете най-вече по крайбрежието на Индийския океан. Настърган пресен кокос се добавя към ориза, докато се вари, за да му придаде неповторим аромат. Яде се в комбинация с пилешко или рибно къри или зеленчуци.

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
30 януари 2024 г.

Тагове

кулинарен туризъм

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти