Начало / Статии / Статии - Тайланд

9 неща, които ще ви изненадат в Банкок

Автор

/

Колкото и да чете за Банкок, човек не може да си представи какво го очаква преди да стъпи в столицата на Тайланд, особено ако това му е първата дестинация в тази част на Азия. Ето част от нещата, които ни учудиха, когато за пръв път пристигнахме в Банкок и какво научихме за града и страната след един месец пътуване.

1. Макар Банкок да е безкрайно мръсен град, тайландците са безкрайно чисти хора.

По улиците на градовете (особено вечер) ще видите плъхове и хлебарки. На пазарите често мирише на гнили зеленчуци и престояла риба. А каналите на Банкок приличат повече на канализация, отколкото на вкарана в русло вода. Всичко това обаче си има и обратна страна. На последна спирка на метрото чакаш да изметат преди да влезеш във вагона. В нощния влак метат и измиват, докато трае пътуването. В хотели, къщи и храмове се влиза само и единствено бос и когато си погледнеш стъпалата на излизане, по тях няма полепнало нито едно боклуче. Ето такава е странната смесица от чисто и мръсно, която тайландците са си забъркали.

2. Не е толкова трудно да опиташ дуриан

Бяхме чели много за смъртоносния за туристите плод дуриан, чиято смрад покосявала седем с един удар, а внасянето му в повечето хотели в Тайланд е строго забранено (да, има табели и картинки, зачертани с големи червени хиксове). За да ви спестят неудобството, услужливите тайландци са го разрязали в някой бункер с противогаз на лицето (примерно де) и го продават в човешкопоносимата му форма, обелен и нарязан, в грижливо подредени тарелчици. Ще видите продавачи на такива тарелки с дуриан навсякъде из туристическите зони, но разбира се, цената е доста по-висока в сравнение с това да си го купите от пазара.

3. Много тайландци подремват на земята следобед, включително насред оживени тротоари.

Гледайте си в краката, ако се разхождате следобед. 

4. Тайландците са винаги усмихнати и имат търпение без граници.

Един следобед си полегнахме и ние на един тротоар, за да се спасим от жегата и да приличаме на местните. Оказа се обаче, че сме си избрали паркомясто. Съответно дойде човекът да си паркира. Видя ни, извини се, че ни вдига, после пак се извини и след като пак се извини, че сме на мястото му, си паркира.

5. Уличната храна е вкусна и безопасна.

В момента, в който видите как на уличните щандчета за храна мият чиниите в леген с мръсна сапунена вода, а след това ги изплакват в друг леген с по-малко мръсна и по-малко сапунена вода, е вероятно да се откажете да ядете каквото и да било от улицата. И това ще е голяма грешка. Истината (споделена ни от местен) е, че и на улицата, и в ресторантите се готви по един и същи начин, но в заведенията цените са тройни и четворни. За да нямате проблеми, изберете щанд с опашка от местни (те никога няма да ядат, където не е добра храната) и никога не купувайте предварително сготвено ястие. Щом мине през висока температура, храната е безопасна (добавете и люто за допълнителна защита). За един месец в Тайланд ядохме само и единствено улична храна и никога не сме имали проблеми. Как става магията с мръсната сапунена вода, така и не разбрахме.

6. Уважавайте краля.

В страната съвсем сериозно има закони, които могат да ви изпратят в затвора, ако кажете лоша дума за (вече починалия или настоящия) крал. Същото важи, ако случайно настъпите банкнота с лика му. Ако това не ви звучи особено сериозно, потърсете повече информация по темата, за да се убедите, че има дори случаи на чужденци, лежали в затвора заради критични постове относно краля в социалните мрежи.

7. Водата, която ви сервират безплатно, когато си купите храна, е безопасна.

Макар да я наливат от на пръв поглед съмнителни кани и контейнери, всъщност тя се доставя специално и е напълно безопасна за пиене. Същото важи за леда в заведенията – ако той е във формички (кубчета или кухи цилиндри), това означава, че е доставен от производители на лед, които ползват пречистена вода.

8. Бирата е по-скъпа от храната

Голяма порция нудъли или ориз с месо и зеленчуци ще ви струва около 2-2,50 лв. в Банкок, а една бира - поне 4 лв., дори и да си я купите от магазин, а не от заведение. Предвидете този разход, когато правите бюджета си за Тайланд.

9. Да се возиш на тук-тук е по-скъпо от такси

Всички таксита в Банкок са обозначени и работят с таксиметър, докато водачите на рикши тук-тук определят цената на око и особено ако не се пазрите, със сигурност ще платите доста повече, отколкото трябва. 

Вижте и най-добрите ни оферти за пътуване до Банкок.

>
29 декември 2020 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти