Начало / Статии / Статии - Ирландия

Аранските острови - Голуей, Ейре

Автор

/

С постоянно намаляващо население (днес около 1500 души), триото от ветровити острови Аран край западния бряг на Ейре представя в умален вид живота в неплодородните земи през миналите векове. „Три камъка за преминаване откъм Европа“, пише поетът Шеймъс Хини, описващ нещата в реалния им, груб вид.Теглените от понита каруци все още превишават броя на колите тук и английски се говори само на малцината посетители, които идват заради унилата, спираща сърцето красота, която може да бъде интерпретирана или като силно романтична, или като монотонно безрадостна.

Противно на всички очаквания, жителите на острова се справят с грубите стихии – най-забележимо на Инишмор, най-големия остров, който е почти лишен от растителност. Обезсмъртени преди век от родения в Дъблин драматург Дж. М. Синг (който ги избира за място на действие на неговата пиеса Ездачи към морето), Аранските острови представят, според думите на Синг, „Ейре откъм нейната най-екзотична, колоритна и традиционна страна". Времето често държи всички, туристи и местни жители, затворени в пъбовете“, където мърморенето на ирландски гелски (някога неотклонно изчезващ – преди едно скорошно възраждане, – запазен само в подобни изолирани аванпостове) и разказването на небивалици ще заседне задълго в паметта на туриста, след като се върне на по-голямата суша.

Посещение на обитаваните от духове руини на разпрострялата се на 44 декара Дан Ингус, 4000-годишна мегалитна скална крепост, е връхна точка за тези, които желаят да останат насаме с мислите си и натрапчивите крясъци на кръжащите чайки. Островите, отдавна известни заради своите груби,
домашни плетива („ирландските“ дебели топли пуловери се наричат „арански“ в Ейре; всяко семейство плете със свои отличителни шарки и мотиви, така че ако някой от неговите членове се удави в морето, тялото може да бъде разпознато по пуловера), са място за часове на безделие и целодневно каране на колело. Американският режисьор на поетични документални филми Робърт Флахърти снима Човекът от Аран тук през 1934 г.; той е често показван на Инишмор. По-малките острови, Инишман и Инишир, обещават почти пълна изолация, но с една шепа древни крепости.

Къде: 48 км от брега на град Голуей.
Как: за 90 минути с ферибот от Дулин (графство Клеър), разрастващ се център на ирландска музика и 10-минутни полети (само през силния сезон) от град Голуей. За фериботи www.queenofaran2.com.
 

>
16 февруари 2010 г.

Тагове

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти