Начало / Статии / Статии - България

Арбанаси - селото, което пази българската история

Автор

/

На 4 км от Велико Търново, на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, се намира старинното селище Арбанаси. Най-впечатляващото наследство от миналото на Арбанаси са запазените 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира с богата вътрешна украса, резба и стенна живопис, създадени през 16-17 век.

Селището е основано през 14 в. от български боляри, дошли със селяните си от западните краища на България след победата на цар Иван Асен II при Клокотница. Тогава той завзема и Арбанашката земя.

По-късно, по време на турското робство, в продължение на няколко десетилетия селището е било владение на различни османски сановници. Арбанаси достига своя икономически разцвет в края на 17-ти до края на 18-ти век. Селото е имало 1000 къщи, а населението се състояло от видни търговски фамилии. Те активно участвали в международната търговия, поддържали връзки с Италия, Русия и Австро-Унгария.

Развиват се различни занаяти като златарството и медникарството. През 1779 г. в Арбанаси е открито и първото гръцко училище в българските земи. За благосъстоянието на арбанасчани свидетелстват както жилищата, така и седемте църкви, строени в годините на възход.

Има няколко типа постройки в Арбанаси. Някои приличат на търновските болярски къщи - малки крепости, изградени от камък, с вътрешни стълби и неголеми прозорци с решетки. Други са с дебели основи от камък и са без балкони и еркери. Трети тип къщи имат открит чардак без прозорци, закрит с капаци.

Макар скромни на външен вид, арбанашките къщи поразяват с вътрешното си устройство. Всяка къща е имала скривалище. Интересни са и старинните чешми с големи стрехи.

Забележителност в селото са седемте църкви, две от които впоследствие са превърнати в манастири. Те са еднокорабни, от камък, с малки зарешетени прозорци и тухлени подове. Във всички църкви има запазени стенописи.

В арбанашкия  манастир през 1794 г. е подстриган за монах св.Софроний Врачански. Тук той пише своето "Жити грешного Софрония". През 1921 г. с царски указ селото е обявено за курорт, а през 2000 г. - за историческо селище от национално значение. Селището е обявено за архитектурен резерват и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Голяма част от къщите в Арбанаси са превърнати в малки хотели и къщи за гости, които посрещат гости целогодишно.

Прохладно през лятото, снежно и живописно през зимата, селото е отличен избор за почивка в автентична старобългарска атмосфера. Непосредствената близост до Велико Търново дава възможност за разходка, придружена с културна програма в старопрестолния град.

Вижте актуални оферти за екскурзия в България! 

>
27 април 2023 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенд

кулинарни изкушения

манастири

резервати

романтични места

семеен туризъм

ЮНЕСКО

летни почивки

Забележителности наоколо

Избрани оферти