Начало / Статии / Статии - Португалия

Азейтао – най-симпатичното португалско селце

Автор

/

Сгушено сред горички от маслини и корков дъб, Азейтао е симпатично селце в Португалия. Намира се в подножието на хълмовете Арабида и е прочуто с ароматното си червено вино. Както и с маслините си. И с мекото, топящо се в устата овче сирене, признато от самите португалци за едно от най-добрите в страната.

И ако си мислите, че няма какво да се прави в португалските селца, това е защото не знаете, че в района на Азейтао се издигат най-красивите провинциални вили – или кинтас.

Кинта де Бакалоа се намира на 2 км от Азейтао и е една от най-красивите провинциални вили в Португалия. И няма как да е иначе, като се има предвид, че е построена от кралска особа – Мануел I. Майка му имала нужда от свой собствен летен дворец и го получила от любящия си син. Ренесансовата вила е възстановена от американец и сега е собственост на португалец. Градината е отворена за посетители и е украсена с редки декоративни плочки азулежу от 16-и век.

Дворецът на Таворас е красива сграда, която се намира на входа на Азейтао и е собственост на прочута португалска фамилия. Не е отворена за посещение, но ренесансовата фасада се вижда и от пътя.

Винените изби се намират в самия център на селото и мога да бъдат посетени целогодишно. Тук е мястото да усетите истинския вкус на региона – в чаша охладено бяло вино от местния сорт мускател или ароматно червено.

Можете да се включите в дегустация. Прибавете към виното и местното овче сирене, което има аромат на мляко и полски билки.

Недалеч от Азейтао имате на разположение и плаж с кристална вода при Портиньо да Арабида. На самия плаж има няколко ресторантчета с пресни морски дарове и сардини.

Ако се разходите нависоко, по планинските склонове, ви очакват панорамни гледки към залива Сетубал, вятърни мелници, останки от древните обитатели на региона.

За десерт непременно опитайте някое от неустоимо вкусните портокалови лакомства, които са истинско изкушение за всички сетива.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Азейтао!

>
25 юли 2014 г.

Тагове

винен туризъм

кулинарни изкушения

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти