Начало / Статии / Статии - Великобритания

Бат - най-изящният джорджиански град на Британия

Автор

/

Курортно място с минерален извор от векове, след като римляните откриват тук единствения горещ извор в Британия, Бат по-късно излиза на мода покрай кралица Ан, която преоткрива неговите лечебни води през 1702 г. и по този начин слага началото на неговото възраждане като първи курортен град с минерален извор на Англия.

Бат - Великобритания

Последвалият разцвет на английската архитектура през ХVІІІ в. – сгради, построени във формата на широк полукръг, прекрасни площади, величествени домове от батски варовик с цвят на пчелен мед – преобразява Бат в това, което днес е най-съвършено и красиво съхраненият джорджиански град в Британия. Отпуснат и спокоен, изтънчен и процъфтяващ, градът е с атмосфера на охолство и изисканост – изглежда никой не идва тук заради водите, а по-скоро за да преживее отново въплъщението на добрия живот през ХVІІІ в., докато се наслаждава на вкуса на съвременното най-добро предлагане на антики, пазаруване и вечеряне.

Историческото средище на града е в Римските бани, най-изящните древноримски руини в Британия. Над тях се издига Батското абатство от ХVІ в. и „Пъмп Рум“ от ХVІІІ в., прочут извор и ресторант, в който можете все още да вкусите минералните води от действащ фонтан, както и един от най-големите храмове на старомодното сервиране и пиене на чай. Една от най-големите забележителности на Бат е площадът „Сиркъс“ – тридесет и три едва забележимо различаващи се домове от варовик, оформящи огромен, вдъхновен от Колизеума кръг, проектиран от Джон Уд-старши, оркестраторът на златните дни на архитектурата на Бат. През 1775 г. неговият син проектира близкия, еднакво впечатляващ Ройъл Кресънт, огромна полуелипса от тридесет еднакви градски къщи, издигащи се над парка „Ройъл Виктория“ върху това, което е възхвалявано като най-величествената улица в Британия. Най-елегантният хотел в Бат, „Ройъл Кресънт“ е разположен в две джорджиански градски къщи. Разцветът на Бат е честван тук в цялата му патрицианска слава, така че поспрете, пък било то дори и само за чай.

След разглеждането на града починете в „Стон Истън Парк“, величествена резиденция в паладиански стил от батски варовик с цвят на охра. С елизабетинска фасада, изящно възстановена през 1740 г., „Стон Истън“ наскоро беше идеално подновен и излъскан. Той е най- скъпоценна перла от този период, наслада за търсачите на някое незабравимо провинциално място за отдих, отразяващо стила на живот, описан от Джейн Остин. Храната, предлагана в прелестния ресторант, издигащ се над речната долина, е вдъхновяваща, а романтичният 1440-декаров парк е проектиран от Хъмфри Рептън през ХVІІІ в.

Къде: Бат: 185 км западно от Лондон.
„Стон Истън Парк“: 18 км югозападно от Бат в селото Стон Истън.
Най-добро време: май-септември. Значимият Батски международен музикален фестивал представя класическа музика, поп и джаз, 17 дни в края на май и началото на юни. Съмърсетският карнавал е през първите десет дни
на ноември.

>
25 октомври 2010 г.

Тагове

дворци

паркове

спа туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти