Начало / Статии / Статии - САЩ

„Билтмор Истейт“ - най-прославеният дом в Америка

Автор

/

Джордж Уошингтън Вандербилт ІІ си въобразявал, че е американска кралска особа и затова през 1887 г. пожелал да моделира своето имение в планините Блу Ридж според замъците в долината на Лоара във Франция – може би дори по модел на Версай.

Билтмор Истейт - САЩ

Някои казват, че ги е надминал, което отнело 6 години, работата на 1000 души, 11 милиона тухли и кой знае колко от неговото богатство, за да бъде създаден „Билтмор“, чиято алея за коли до къщата е дълга километри, а застроената площ се измерва с декари.

От 250-те стаи – някои с извисяващи се 21-метрови тавани – 34 са спални и 43 бани. Нечуваните удобства за края на ХІХ в. включват десет телефона, топла и студена течаща вода, асансьори и охлаждане. Всеки от 64-те щастливи гости, който може да бъде настанен на масата за вечеря, използва 15 прибора за седемте ястия и дори днес персоналът наброява 650 души.

Сред 1600-те графики и картини, събрани от Вандербилт в неговите лабиринти, има творби на Реноар, Дюрер и Сарджънт. Фредерик Ло Олмстед, чийто гений дава на Ню Йорк неговия Сентръл Парк, оставя своя отпечатък върху първоначалните 500 000 декара (от които днес са останали само 32 000 изумителни декара). Цветята цъфтят целогодишно – 50 000 лалета възвестяват идването на пролетта, – но именно отпразнуването на Коледа в „Билтмор“ е онова, което наистина изумява посетителите: турове и концерти на светлината на свещи се провеждат в салони и (някои с тежина до 5 тона) са използвани в каменните стени, а дъбовата дървения показва, че тук са пипали изкусни майстори.

Като част от ремонта голяма част от неговите правени по поръчка, ръчно изработени мебели, продадени през годините, са били проследени и върнати обратно тук, превръщайки хотела още веднъж в най-големия частен притежател на мебели с марката „Америкън Артс енд Крафтс“ и помагайки да се циментира неговата възстановена репутация като дестинация от световна класа.

Къде: „Билтмор Истейт“, Ашвил, Северна Каролина.
Най-добро време: средата на април до средата на май за Фестивала на цветята; 11 ноември–31 декември за празничния сезон.

>
29 декември 2010 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти