Начало / Статии / Статии - Португалия

Болницата за кукли в Лисабон лекува и счупени спомени (ВИДЕО)

Автор

/

Някога, много отдавна, когато още нямало коли по улиците на Лисабон, имало една възрастна дама, която стояла пред магазинчето си за подправки на пазара и за да минава по-бързо времето, правела парцалени кукли.

Понякога децата, които отивали до пазара със своите родители, се спирали при доня Карлота и играели с куклите й или й разказвали за “болежките” на собствените си кукли.А доня Карлота винаги имала добра дума за тях и поправяла счупените им играчки. Там някъде, на пазара, вероятно се е родила за първи път идеята за един от най-необикновените музеи в Лисабон - Болницата за кукли.

Официалната година на основаване на Болницата за кукли е 1830-а и тя е собственост на вече пето поколение “доктори за кукли”.

Днес в магазините има хиляди достъпни и еднакви играчки, но в миналото децата са имали по една или две играчки. Ако детето счупи порцелановото лице на куклата си или изгуби окото на мечето си, това било истинска трагедия.

През годините много хора са дарявали старите си кукли и играчки, които били внимателно реставрирани и подредени в музейната част на болницата. Но мястото все още работи и като спешно отделение за кукли.

В “операционната” на болницата има много от инструментите, които ще откриете в едно хирургично отделение - скалпели, ножици, форцепс. Пострадалите от времето и от нетърпеливите детски ръце кукли тук получават внимателна поправка, нови части, грим и прическа.

Някои нямат достатъчно късмет и се превръщат в донори за други кукли. В специални чекмедженца в болницата са подредени резервни крака, очи, ръце.

“Но не е важна болницата - разказва настоящата й собственичка, - а хората, които идват тук. Защото ние лекуваме това, което им липсва - техните спомени”. Тя споделя, че често собствениците на куклите се разчувстват и дори се разплакват, когато вземат излекуваните си играчки. “Куклите много повече се грижат за нас, отколкото ние за тях”, споделя още тя във видео интервю, което можете да гледате тук (на португалски, с английски субтитри):

Болницата за кукли е известна предимно на местните и освен приятни минути сред играчки и спомени за детството, тя ще ви даде и глътка въздух от тълпите из най-популярните забележителности в Лисабон.

*

Полезна информация:

Болницата за кукли (Hospital de Bonecas) се намира на площад Praca da Figueira 7. Билетът е 2 евро за деца и възрастни. На място можете да разгледате стари кукли или да си купите редки играчки. Музеят почива по обяд. Актуално работно време и друга полезна информация вижте на сайта на музея тук.  

Ако обичате скритите места извън туристическите маршрути, прочетете и 5 интересни места в Лисабон, любими на местните.  

>
07 април 2020 г.

Тагове

идеи за уикенд

забавления за деца

семеен туризъм

любопитно

идеи за уикенда

Забележителности наоколо

Избрани оферти