Начало / Статии / Статии - САЩ

Бостън - елегантен, изискан и пропит с история

Автор

/

За много хора Бостън е любимият град в САЩ. Елегантен и изискан, пропит с история, притежаващ два от най-добрите университета в света – „Харвард“ и Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, той има спокойното самочувствие на град, знаещ своето място в света.

Нещо повече, центърът му е компактен и – което е необичайно за американските градове – напълно достъпен пеша. Всъщност новите посетители дори биват насърчавани да се разходят, като извървят Пътеката на свободата – маршрут от около 4 километра, маркиран с паваж от червени тухли, и минаващ покрай много от местните исторически забележителности. Името му идва от факта, че Бостън е в центъра на събитията, довели до Американската война за независимост (1775–1783).

       Снимка: Luca_Galuzzi

Като процъфтяващо пристанище на атлантическото крайбрежие, той е пряко засегнат от данъците, наложени върху търговията от английския парламент в Лондон. Кулминацията на нарастващото напрежение настъпва сБостънското чаено парти“ през 1773 г., когато голяма пратка британски чай бива изхвърлена в морето. Този първи голям публичен акт на неподчинение води до серия от събития и в крайна сметка до въоръжен конфликт през април 1775. Тогава местният герой Пол Ривиър рискува всичко, за да предупреди бунтовническите сили в Лексингтън за настъпването на британските войски.

Една от точките по Пътеката на свободата е гробището „Гранари“, където са погребани Пол Ривиър и много други революционни дейци. Старата Щатска палата, красива тухлена постройка от 1713 г., е сградата, от чийто балкон през 1776 г. е прочетена Декларацията за независимост. На фронтона й все още са кацнали статуите на лъв и еднорог – символите на британската кралска власт. Сградата Фанъл Хол пък е построена през 1742 г. като пазар и място за социални събирания. Тук един от бащите основатели на САЩ, Самюъл Адамс, призовава жителите на Бостън към каузата на независимостта, а Джордж Вашингтон я посещава за тържествена вечеря през 1789 г. Сега, заедно със съседния неокласически Куинси Маркет, построен през 20-те години на 19-и век, тя представлява част от оживен и модерен търговски център.

На север се намират къщата на Пол Ривиър, най-старата сграда в Бостън, датираща от 1680 г. и „Олд Норт Чърч“, най-старата действаща църква в града, построена през 1775 г., а след това идва мостът „Чарлстаун“ над Чарлз Ривър. Бостън е столица на щата Масачузетс и най-големият град в Нова Англия. Основан през 1630 г. от пуритански заселници и кръстен на родното място на мнозина от тях в Линкълншър, Англия, той е процъфтявал почти през цялата си история. През 19-и век тук емигрират голям брой ирландски семейства, най-вече след „картофения глад“ през 40-те. Едно от тях е това на Патрик Кенеди, прадядото на Джон Ф. Кенеди, в чиято памет е издигната едноименната президентска библиотека и музей – поразителен крайбрежен комплекс, проектиран от М. Пей (създателят на пирамидите край парижкия Лувър).

Елегантен, но стилно сдържан, съвременен Бостън се издига край бреговете на Чарлз Ривър. Известно разнообразие внася подобният на камбанария силует на Къстъм Хаус Тауър – най-високата сграда в Бостън от 1915 до 1964 г. Покрай богатството си Бостън придобива стил и елегантност, които могат да се видят например в квартала Бийкън Хил, с неговите красиви къщи от червена тухла и сенчести, павирани улици, някои от които все още осветявани от газови фенери. Градът инвестира също и в култура, създавайки такива институции от световна величина като Бостънския симфоничен оркестър, основан през 1881 г. Музеят за изящни изкуства, открит през 1870 г., сега съдържа впечатляваща колекция от 450 000 художествени произведения, датиращи от древността до наши дни – в това число известни платна на Констабъл, Търнър, Мане, Гоген, Ван Гог, Дега и други.

Подобна, макар и в по-малък мащаб, е историята на разположения недалеч музей на Изабела Стюарт Гарднър – паметник на колекционерската страст на една жена, излагащ творби на Пиеро дела Франческа, Тициан, Ботичели, Рафаел, Рембранд, Матис и Джон Сингър Сарджънт, а също старинни предмети, мебели и много други съкровища. Той се помещава в „палацо“ в италиански стил от началото на 20-и век, но новото му разширение, открито през 2012 г., е радикално различно: лъскава стъклена кутия, проектирана от Ренцо Пиано. Наблизо, в квартала „Блек Бей“, известен с редиците си викториански къщи от кафяв пясъчник, се намира неороманската църква „Света Троица“. Издигната през 1877 г., тя гледа невъзмутимо към блестящата кула на небостъргача „Ханкок Тауър“. За сетен път Бостън показва ненадминато обаяние в съчетаването на старо и ново, на модерна жизненост и дълбоко вкоренено, гордо минало.

Кога да отидете там: Отидете напролет, ако търсите по-меко време и разцъфнали цветя, или наесен, за да се насладите на разкошните златисти багри на Нова Англия. Лятото в Бостън е горещо, а зимата – дълга и студена (от ноември до март).

На какво да обърнете внимание: По Пътеката на свободата ще срещнете екскурзоводи в костюми от 18-и век, играещи исторически роли, които предлагат услугите си на туристите. А ако желаете да разгледате без чужда помощ, можете да свалите на смартфона си приложение за самостоятелна обиколка.

Полезни съвети: За един по-необичаен поглед към Бостън, качете се на някоя от колите амфибии в стил от Втората световна война на „Дък Турс“. Те ще ви разведат както из града, така и из водите на пристанището.

>
12 април 2013 г.

Тагове

арки

архитектура

градове

кулинарен туризъм

културен туризъм

културни центрове

мечтани туристически дестинации

романтични градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти