Чай в „Риц“ - цивилизован ритуал, пропит от традиция

Вижте галерия
1 от 10

 

 Ритуал за крале и обикновени граждани, чай се пие във всяко малко селце на Британските острови. Никъде той не се сервира с по-голямо благоговение или усет, както в „Риц“, голямата икона на стария свят, която задава стандарта за най-неприкосновената свещена традиция на Британия.

Хотел Риц - Лондон
 

Типичният британски ритуал може да бъде проследен повече от 150 години назад, до Анна, седмата херцогиня на Бедфорд, която страдала от световъртеж, причиняван от „пристъпите на глад“ в късния следобед, и – това е, останалото е история.

Пуристите се кълнат в „Риц“, чиято смайваща, вдъхновена от Версай обстановка (и опашки) дават възможност за незабравимо надзърване в живота на елита. („Браун“ и „Кларидж“ са почти наравно в борбата за второто място.) Обещаващ толкова блясък и церемониалност, колкото смяната на караула, етикетът и правилата на следобедното пиене на чай изглеждат най-добре в издържаната в стил рококо зала „Палм Корт“: масите са покрити с твърдо колосани ленени покривки и върху тях има фин китайски порцелан и сребърни съдове с три отделения за лакомства.

Изящни резенчета сандвичи допълват топлите кифлички, домашния ягодов конфитюр и сгъстения каймак, като и внушителен брой хапки от кейкове за чай и причудливи сладкиши, които позволяват на главните готвачи да изявят своя талант. Като свършите всичко и ще разберете защо мисълта за вечеря е изкусителна – само ако е утре.

От създаването си от великия импресарио Сезар Риц през 1906 г. потапянето в „Палм Корт“ е като потапяне обратно в Англия от времената на Едуард – особено следвайки обновяванията, които са освежили повърхностния златен блясък на старата дама.

Няма преувеличение в съветите да направите резервация месец предварително за събота следобед, а мъжете не се осмеляват да се покажат без жилетка и вратовръзка – „Риц“ все още държи на шикозността.

Къде:
Хотел "Риц", Лондон, Великобритания.
Цени: Следобеден чай $45.
Най-добро време: 2 чаепития дневно, 15,30 и 17,00 ч. Ако нямате резервация, елате в 14,00 ч. за най-добър избор на нерезервирано място.
 

Дата: 14 март 2011 г.
4.5/5, 20375 гласа
Забележителности около Лондон