Начало / Статии / Статии -

Човекът, с когото се срещате, е човекът, в когото ще се превърнете...

Автор

/

Ако трябваше да кажа на децата си седем неща, които да им помогнат да успеят в живота, едно от тях щеше да е внимателно да подбират хората, с които си прекарват времето. 

Научните изследвания доказват категорично, че възпитанието и генетиката са важни неща, но нищо не казват за влиянието на поведението (резултатите) на хората, от които сме заобиколени.

Нека заявя недвусмислено: ако се мотаете с неудачници, ще се ориентирате към тях. Ако средата ви е от победители – ще станете победител. Причината за това е простичка: всички ние вършим различни неща, за да работим или да се състезаваме с хората от нашето обкръжение. То може да е културата и обществото на едно ниво, а може и да е групата от ваши колеги или съседи на друго.

Трудно е да се определи кой ще е победител и кой – губещ. Не всеки, за когото ви е грижа, ще е толкова целеустремен към успеха като вас самия. Постигането на успех е начин на поведение, то е резултат. Случва се, когато вършите неща, типични за останалите победители.

Според мен не е задължително победителите да са богати, но те със сигурност могат да станат такива. Богатството е атрибут, който показва наличието на самодисциплина.

Друга типична черта, която трябва да търсим, е дали тези хора са любезни. По отношение на това качество няма да се разпростирам нашироко. Нямам си работа с груби хора. Грубостта е заразна. Любезността е нещо хубаво както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и така трябва да бъде.

Хората, които си вършат работата, са задължителни за моето обкръжение. Не ме интересуват такива, които започват много проекти. Интересуват ме тези, които успяват да довършат многото си започнати проекти. И това също е заразно. Тези, които вършат работата си докрай проявяват самодисциплина, която е нетипична за повечето хора. 

Понеже няма идеални хора (дори и тези, които ни се струват такива, имат много трески за дялане, уверявам ви), ви се иска да изберете тези, които се опитват да станат идеални. Не обръщайте внимание на хора, които говорят за успеха. Приказките са нещо евтино, а цялата положителна нагласа на света няма да ви доведе до резултати; ако положителната нагласа не води до резултати, това ще ви създаде огромни проблеми. Еднакво зле е да сте както с положително настроен приказливец, така и с човек, мислещ отрицателно. Песимистът поне открива проблемите, които му предстои да разреши.

Същевременно, ако положително настроеният човек наистина променя живота и постига мечтите си, значи сте открили този, на когото трябва да подражавате или с когото да се съюзите.

Повече може да прочетете в книгата: "Животът. Инструкции за употреба" на Джо Витае

>
28 май 2020 г.

Тагове

зимен туризъм

ски дестинации

социален туризъм

медитация

Пътуване към себе си

Забележителности наоколо

Избрани оферти