Начало / Статии / Статии - Малайзия

Джунглите на Борнео - приключение в гора на 130 милиона години

Автор

/

Трудно е да си представите какво означава джунгла на повече от 130 милиона години. Планирайте следващото си пътешествие до остров Борнео, за да не се налага да си го представяте, а крачка след крачка да откривате някои от най-странните, и невероятни животни и растения в света, които съществуват тук от памтивека.

Макар да е третият по големина остров в света (и третият по височина с най-висок връх над 4000-метровия Кинабалу), Борнео е малко познат на българските туристи. Островът е поделен между три държави - Малайзия, Индонезия и султанство Бруней като във всяка една от тях можете да се включите в турове из дивите екваториални гори.

А горите са толкова диви, че голяма част от тях все още не са проучени от биолозите. Почти всяка експедиция из непознатите райони на Борнео се завръща с открития на нови видове риби, птици и растения. Много от видовете на острова се срещат само тук, а има и такива, още по-специални, които са уникални само за определен район на Борнео.

Знае се със сигурност, че това е най-богатият на растителен и животински свят остров на света, така че си струва да се включите в тур с биолог или местен водач, който не само ще ви преведе през джунглата, но и ще ви разкаже и покаже всичките й невероятни тайни.

Мнозина идват на остров Борнео специално, за да видят едно от последните диви местообитания на орангутани - звездите на острова. Орангутаните на остров Борнео са различни от тези, които живеят по съседните острови - по-тъмни са, с по-широко лице и по-къса брада. Предлагат се множество турове по стъпките на орангутаните, но когато избирате тур, имайте предвид, че те са застрашени и самият тур не би трябвало по никакъв начин да нарушава живота и спокойствието на животните. Две от местата, където можете да видите орангутани, са долината Данум и реката Сепилок. На същите места, ако сте късметлии, ще забележите и слона пигмей да се промушва между дърветата на джунглата.

Из клоните на дърветата висят още гибони, десетки видове маймуни, а ако днес е щастливият ви ден, може да зърнете и леопард или крокодил.

В джунглите на Борнео се среща и Рафлезия Арнолди, растението с най-големите цветове на света (достигат до над метър в диаметър), както и хищните растения напентес, които се хранят не само с насекоми, но и с някои по-дребни птици.

А след дълъг преход през джунглата, можете да отпуснете уморените си крака в топлите извори Поринг, в малайската част на Борнео. Създадени са през Втората световна война от японците, но днес им се наслаждават местните и туристите. Поринг е чудесен край на пътешествието ви из Борнео, тъй като ви дава съвсем нова перспектива на джунглата с изградените туристически пътеки в короните на дърветата. Тук има и специални ферми за пеперуди и орхидеи, където можете да видите събрани на едно място много от най-красивите представители на тези видове на острова.

>>> Виж актуалните оферти за Борнео! >>>

Виж още:

Екскурзия в Индонезия

Екскурзия в Малайзия

Екскурзия в Нова Зеландия

Екскурзия в Мианмар

>
14 януари 2021 г.

Тагове

острови

приказните острови

екзотика

романтични места

сватбено пътешествие

Забележителности наоколо

Избрани оферти