Начало / Статии / Статии - България

Дни на предизвикателствата – ще се осмелите ли?

Автор

/

За 12-а поредна година се готвим да посрещнем зимата вдъхновени и заредени с приключенски дух, благодарение на фестивала Дни на предизвикателствата. През 2016 г. за първи Дните ще се проведат в петък, събота и неделя (11-13 ноември), за да могат събитията да са достъпни и за авантюристи, които живеят извън София. В аула „Максима“ на УАСГ в София посетителите ще могат да се включат в дневна и вечерна програма, а изнесена програма ще има в курорта Боровец.

Дневна програма на Дни на предизвикателствата

Включва двудневен уъркшоп по оказване на първа помощ, тестване със специален уред за измерване на аурата изработване на паста за зъби от натурални продукти и др.

Спортувай с гостите на фестивала на Боровец

За първи път част от фестивала става отворено събитие сред природата, в което поканени да участват са всички любители на планината, активностите на открито и адреналина. Във втория фестивален ден (събота) специалните гости ще застанат в центъра на екшъна в курорта Боровец, където феновете ще могат да се срещнат отблизо с тях и да почерпят ценен опит. Събитието ще се разгърне в следните три дисциплини: 1. Тънките моменти на катеренето с белгийските биг уол катерачи Нико Фаврез и Шон Вилянуева. 2. Каране със световният шампион по ендуро Жером Клеменц. 3. Кефът да бягаш есенно време в планината – с Тони Петков и Илиян.

Специални гости: Нико Фаврез и Шон Вилянуева от Приключенията на Додо

Четири години след експедицията Vertical Sailing в Гренландия, достолепният 79-годишен капитан Ревърънд Боб Шептън призовава отново на своя кораб за нова мисия „Дивата банда“ – Шон Вилянуева О‘Дрискoл, Бенджамин Дито, Оливие и Нико Фаврез. На борда на 10-метрова платноходка Dodo’s Delight отборът се среща с изпитанията на арктическия лед, полярни мечки и сурови бури в търсене на неизкачвани до момента скални масиви и музикално вдъхновение. На острова Бафин те намират огромни недокосвани скали, които им носят истинска наслада и музикално откровение. Неразделен катерачен и музикален тандем, Нико Фаврез и Шон Вилянуева пристигат в България, за да бъдат специални гости на 12-тите Дни на предизвикателствата, където ще разкажат повече за последните си приключения, а защо не и да ни изсвирят някои от мелодиите, вдъхновени от това невероятно пътешествие.

Специален гост: Жером Клеменц

Жером Клеменц едва ли се нуждае от представяне за феновете на ендуро MTB дисциплините и колоезденето въобще. Жером стартира спортната си кариера на 11 години като скиор. Той открива велосипеда при физическа подготовка за състезание по биатлон. Оттогава започва да се развива във всички дисциплини в планинското колоездене – крос-кънтри, даунхил и траял. В продължение на 6 години практикува едновременно биатлон и колоездене. Оттам насетне, за две десетилетия Жером отбелязва повече от впечатляващ актив от многократни победи в най-важните световни състезания по ендуро, отборно и индивидуално.

Филмови премиери

Филмовата селекция се очаква да бъде повече от запомняща се. Сред акцентите са късометражният „Way East”, заснет сред спиращите дъха с красиви снежни пейзажи на Япония, но преди всичко изпълнен с хуманните послания на две фрийрайд и сърф дами, впуснали се в търсене на истината за ядрената катастрофа във Фукушима. Премиерно на „Дни на предизвикателствата“ ще бъде представен „Balkan Express” пресъздаващ белоснежната красота на Рила планина през очите на едно щуро австрийско фрийрайд крю, влюбено в българската природа.“A Pure Happiness” пък е документална екранизация на вълнуващото пътешествие на Атанас Куцев и Моника Балабанова в Непал, представено на „Дните“ преди две години в снимки.

Презентации на живо

Сред презентаторите ще се отличат Рус Вакрилов, Мартин Маровски и Виктор Варошкин с представянето на експедицията „Dragon’s Tail” в Патагония, героите на тазгодишния „Дунав Ултра“, Оги Ковачев с неговите последни приключения по света и много други в дневната и вечерна програма. Предвижда се и среща с авторския екип на 4-тото издание на наръчника на планинския водач и добрия планинар „Планините отблизо“. Ще бъдат обявени Годишните награди в алпинизма и катеренето, както и първенецът в конкурса „Хижа на годината“

Боян Петров: Битката за Нанга Парбат

Пред много изпитания бе изправен тази година Боян Петров. Това лято той не само изкачи осмия си пореден и трети за сезона осемхилядник Нанга Парбат (8126 м), а и буквално бе изправен пред прага на смъртта. Съни за пореден път показа на света, че възможностите на волята и целеустремеността са отвъд физическите граници и вече планира подготовката за следващите си експедиции, част от мащабния му проект „Българин на 14×8000”. До момента заедно с Нанга Парбат Съни има в актива си успешно покорените К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Гашербрум I и Броуд Пик.

Рафтингът като вдъхновение за деца в неравностойно положение

Алтернативните спортове могат да бъдат полезни и за деца в неравностойно положение. Клуб Reflip доказва, че алтернативните спортове могат да бъдат практикувани от деца с различни здравословни проблеми. Деца с увреден слух и незрящи грабват греблата и се понасят с лодка на рафтинг. Заниманията не спират само до тази категория деца. На лодките са и деца с тежки проблеми, заедно с техните родители. Хората от клуб Reflip не пестят сили за да дадат на деца в неравностойно положение надежда и увереност че могат да постигат не по-малкто от техните връстници. В тези занимания се включват и много доброволци.

08 ноември 2016 г.

Тагове

алпинизъм

екстремен туризъм

Зелени дни

събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти