Начало / Статии / Статии - САЩ

Долината на смъртта - най-ниската точка, която да стигнете

Автор

/

Разположен в сърцето на пустинята Мохаве, националният парк „Долината на смъртта“ (Death Valley) се радва на съмнителното отличие да бъде най-ниското, най-сухото и най-горещото място в Америка, с изгарящи лета, в които температурата може да достигне 49°C – през 1913 е регистриран върхът от 56,7°C. Нейното страховито име привлича хора от цял свят, но това, което впечатлява при пристигането, не е просто изключителната суровост на областта, а нейната поразителна и разнообразна красота, с изсъхналия Проход на мъртвеца (Deadman Pass) и Каньона на изсъхналите кости (Dry Bone Canyon), които контрастират с впечатляващите хълмове и планини, като например 3300-метровия връх Телескоп.

Под пустинното слънце стотици видове растения и животни са се приспособили към тази пределно суха среда, като 40 от тях не се срещат никъде другаде в света. Долината в действителност изобщо не е долина, а къс земя, пропаднал между две планински вериги, които бавно са се издигали и плъзгали настрани. Преди повече от 10 000 години огромно сладководно езеро е запълвало Долината на смъртта до дълбочина от 180 метра. Днес, след хиляди години сухо, горещо време, са останали само покрити с дебела солена кора низини. В рамките на дългия и тесен парк (225 км от единия край до другия – приблизително с размерите на щата Кънектикът) една от най-популярните гледки е Палитрата на художника, където минералните отлагания са добавили ивици червено, розово, оранжево, пурпурно и зелено към цвета на хълмовете.

Други забележителни места са Забриски Пойнт, с неговите гледки на сбръчкани хълмове и 36 км2 идеално скулптирани пясъчни дюни, подобни на тези в Сахара. Намерете задънения път, който води към високия една миля (и уместно наречен) Изглед на Данте, от който се открива 360-градусова панорамна гледка с обхват 160 км, в който влизат най-високата и най-ниската точка: връх Уитни, 4419 м, и Бедуотър, на 86 метра под морското равнище. Колите с климатици и луксозните хотели са подобрили преживяванията тук, които са накарали пионерите от ХІХ в. да дадат на долината нейното име.

Сред последните „Фърнис Крийк Ин“ е същински оазис на естествени извори и палмови градини, с пищно зелено игрище за голф с 18 дупки, чието поливане излиза евтино. Изграден през 1927 г. хотелът от камък и кирпич е исторически, а със своето по-евтино ранчо в стил мотел в съседство е отдавна любимо място за измъкване през уикенда на изморените жители на Лос Анджелес. Около пълнения от изворите басейн ще чуете всякакви езици, а оттук може да наблюдавате променящите се цветове на планината Панаминт в късния следобед. През нощта може да се наслаждавате на пустинното небе с море от ярки звезди.

Национален парк „Долината на смъртта“: на границата между Калифорния и Невада, 480 км североизточно от Лос Анджелес, 192 км северозападно от Лас Вегас, САЩ.
Най-добро време: октомври-май; призори и в късния следобед за визуалната мощ и игра на светлината.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Египет

Екскурзия в Дубай

Екскурзия в Тунис

>
20 октомври 2023 г.

Тагове

езера

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти