Начало / Статии / Статии - Непал

Екстремно в Непал

Автор

/

Непал, една страна сгушена в Хималайския масив, имащ на територията си множество шест, седем и осемхилядници, както и кралят на върховете Еверест. Но дали Непал е само върхове, сняг и алпинизъм?

Катманду - Непал

Катманду е както столица на Непал, така и най-големият град в страната. Основни средства за препитание на населението са туризъм и търговия. Недалеч от глъчката на големия град се намират селищата Патан и Бактапур. В тези селища могат да се наблюдават храмът на Кама Сутра, Дворецът на 50те прозореца, множество малки будистки храмове. В центъра на Катманду може да се види една от най-големите сферични ступи в Непал, както и храмът Swayambhunath, наричан също храмът на маймуните, тъй като е пълен със свещенни маймуни, живеещи там. В храма Пашупанитатх може да се наблюдава процесът на кремация, останките от кремацията се изхвърлят в река Багмати.

Разстоянието между Катманду и Покхара е около 200км, но отнема 6-8 часа път, поради тесните пътища, изпълнени със завои. По пътя към Покхара има възможност за еднодневен рафтинг по река Трисули, по време на почивката хапваме местна храна, приготвена от водачите на лодките.

Покхара е приятен малък град, далеч от забързаното ежедневие на столицата, лежащ  в полите на Хималая. До града се намира неголямо езеро, което създава незабравима атмосфера, подходяща за почивка преди и след изкачването в планината. Може да се наеме малка лодка за разходка по езерото, или просто да се разходиш по крайбрежната  улица. Над Покхара се намира площадка за излитане с параплани, от където може да се наблюдават невероятни гледки към свещения връх Мачапучаре(6993м), табу за алпинистите.

От Покхара започва един от Хималайските трекове, този до базов лагер Анапурна (4130м). В продължение на 6-7 дни вървим по пътеки, които преминават през дворовете на жителите на Хималая, и по този начин ставаме свидетели на ежедневните им занимания. На базов лагер Анапурна усещането е неповторимо, дишането е леко учестено, отчасти и поради вълнението и невероятната гледка на обграждащите ни заснежени гиганти.

Кали Гандаки е една от основните реки в Непал, която извира от малкото кралство Мустанг, сгушено в Хималая. Спускането по нея е в продължение на 3 дни, като багажа и храната са в лодките, тъй като преминаваме далеч от пътища и населени места. Доста често по време на лагеруването ни по пясъчните брегове на реката ни посещават местни деца, за които сме голяма атракция. Спускането приключва в язовирна стена, където цветът на Кали Гандаки (на Санскрит Кали означава черен) става изумрудено зелен.

След приключението по реката, сме вече изтощени от гледки и емоции. Може ли Непал да ни предложи нещо друго? Насочваме се на юг, към границата с Индия, където се намира най-святото място за Будистите - Лумбини - родното място на Буда, също и дървото, под което е получил просветление. С рикша обикаляме из парка, като посещаваме няколко от пагодите и ступи, построени там.

След посещението на най-святото място за будистите се насочваме към първия национален парк в Непал - Читван, който от 1984 година влиза в списъка за световно наследство. В джунглата влизаме, качили се на слонове и имаме възможност да наблюдаваме стада сърни, носорози, както и различни видове птици. Разходката с лодка към резервата за слонове е едно от най-екстремните ни преживявания. Докато водачът с дълъг прът се отблъсква от плиткото дъно, лодката се заклаща леко, като покрай нас плуват крокодили или се излежават на брега под лъчите на парещото слънце. Те не ни разглеждат като плячка, тъй като сме доста големи за техните размери. В резервата за слонове се наслаждаваме на играта на всеобщите любимци - близнаци слончета на година и половина.

Искате да посетите това място? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Непал!

>
09 декември 2010 г.

Тагове

алпинизъм

алтернативен туризъм

екзотика

екстремен туризъм

парапланеризъм

рафтинг

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти