Начало / Статии / Статии - Шри Ланка

Есала Перахера - почитайки зъба на Буда

Автор

/

Културната твърдина Канди в тучната хълмиста провинция на Шри Ланка си заслужава много посещението по всяко време на годината, но туристите, които идват по време на Есала Перахера, ще преживеят един от най-големите спектакли в Азия.

От векове тази пищна процесия е почитала свещения зъб на Буда, контрабандиран в Шри Ланка през 301 г. и в крайна сметка положен и свято пазен в „Далада Малигава“ (Храмът на зъба), едно от най-тачените будистки места за поклонение.

По време на процесията реликвата е в златна кутия върху слон, колоритно нагизден от глава до пети. Един снежнобял ленен килим е разстилан пред него, така че краката му да не докосват голата земя. Преди това има парад на десетки други слонове и неистови мятания на хиляди танцьори и барабанисти от Канди.

Обичаният от всички в Канди Малигава Тускер почина през 1988 г. след петдесет години вярна служба; неговите препарирани останки са изложени в Храма на зъба. Млад слон, роден в Тайланд, специално трениран за ролята, е заел неговото място.

Трудно е да си представим Шри Ланка без нейните любими слонове, съществена част от всяка перахера, или процесия. От Канди е лесно да се предприеме екскурзия до приюта за слонове сираци „Пинневала“, където около петдесет неимоверно хубави слончета, някои на не повече от няколко седмици, са вече свикнали да бъдат хранени с бутилка от посетителите. Всяко от тях пие по 40 литра мляко на ден.

Къде: на около 115 км навътре от столицата Коломбо, в хълмистата провинция.
Приютът за слонове сираци „Пинневала“ е на около 1,5 часа с кола западно от Канди, по пътя за Коломбо.
Кога: ежегодният 10-дневен празник Есала Перахера достига връхната си точка по пълнолунието Есала, или през юли, или през август.
Най-добро време: климатът в Канди е добър целогодишно заради надморската височина и разположението му край езеро.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Шри Ланка!

>
01 декември 2014 г.

Тагове

екзотика

любопитно

събития

фестивали

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти