Начало / Статии / Статии - САЩ

Фондацията Барнс - безценната съкровищница на един мъж

Автор

/

Малцина пропускат Музея на изкуствата във Филаделфия – с 300 000 произведения на изкуството той е третият по големина в Америка и постоянно класиран сред най-хубавите, – но е трудно да се разбере защо не се говори за колекцията на фондацията „Барнс“, която е една от първокласните частни художествени колекции в света, с над 6000 творби, оценени на над 6 милиарда и изпълващи 23 галерии.

Фондацията „Барнс“, Филаделфия, Пенсилвания, САЩ

Централно място в музея заема колекцията от платна на френски модернисти и постимпресионисти, със 181 творби само на Реноар, 69 на Сезан, 60 на Матис и 44 на Пикасо. Ще откриете и много други големи европейски художници, представени тук, включително Ван Гог, Дега, Коро, Сьора, Моне, Мане, Гоя и Рубенс.

Африканско изкуство и причудливи експонати, като панти на селски порти и други железарски изделия, са изложени редом до платната на майсторите, за да се подчертае сходството във форми или дизайн. Поради местни градски регулации достъпът е ограничен, което означава, че галериите никога не са претъпкани (но означава също, че трябва да си направите резервация седмици преди да тръгнете по време на активния сезон).

Красивата 48-декарова ботаническа градина на галерията е една от най-добре пазените тайни на града. Фондацията носи името на д-р Алберт Барнс, който е роден в бедно семейство и учи в общинските училища на Филаделфия, но успява да стане милионер на 40-годишна възраст като създател на патентовани лекарства и блестящ, макар и много своеобразен, колекционер до смъртта си през 1951 г., на 79 години.

Духът на д-р Барнс е все още доловим в резиденцията от варовик във френски стил, където неговата прочута странна колекция остава в своята оригинална подредба, според изричните клаузи в завещанието му.

Къде:  Филаделфия, Пенсилвания, САЩ
Най-добро време: градината е най-колоритна пролет и есен

Виж най-добрите оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Индия

Екскурзия във Виетнам

Почивка на Карибите

>
17 ноември 2011 г.

Тагове

галерии

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти