Голямата базилика в Плиска - първата катедрала на българското православие

Вижте галерия
1 от 3

 

Голямата базилика в Плиска е първата катедрала на българската православна църква. Построена е от княз Борис през втората половина на IX в.

Монументалната сграда се състои от придвор (преддверие), главно помещение (наос) и двор с колонада (атрий). Дължината  й, заеднос преддверието е 99 м, а ширината - 29,5 м. Постройката се издигала на два етажа и била изградена от дялан камък и редове от тухли.

Два реда колони разделяли вътрешното пространство на три кораба. Средният кораб бил по-висок от страничните и имал два реда прозорци, през които дневната светлина обилно осветявала вътрешността  на храма. От южната страна към базиликата била долепена пристройка, предназначена за кръщелня, където покръствали новородени и езичници. До нея имало аязмо - свещен кладенец. Църковните обреди в катедралата се изпълнявали от архиепископа, на големи празници в тях участвал и българският владетел.

Грандиозният паметник на старобългарската култура е открит и проучен от археолозите Карел Шкорпил и Фьодор Успенски през 1899 г. Разкопките през 70-те години на XX в. показват, че базиликата била преустройвана,а  под нея има останки от друга базилика и основи на езически храм.

Към църквата имало и голям манастир, където работели учениците на Кирил и Методий. Тук се намирали и дворецът на българския архиепископ, манастирското училище, килиите на монасите, трапезария и две бани, огромен двор с кладенец в средата. Целият комплекс от сгради се нарича Архиепископия и заема площ от около 27 000 кв.м.

Любопитно: Едно средновековно предание разказва как княз Борис стигнал до идеята за покръстването на българите. Владетелят поканил живописец от Византия да украси стените на двореца му с ловни сцени, които са внушават удивление и боязън. Художникът, който бил монах, изрисувал воторото пришествие - как праведниците получават награда за своите страдания приживе, а грешниците са осъдени на чудовищни мъки в ада. След като видял картината, Борис бил обладан от такъв страх пред Бога, че приел божественото кръщение и заповядал народът му също да се покръсти.

Къде: град Плиска, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

Дата: 02 октомври 2012 г.
4.5/5, 13240 гласа
Забележителности около Плиска