Начало / Статии / Статии - Швейцария

Грюер – перфектното швейцарско пътешествие (ВИДЕО)

Автор

/

Замъкът Грюер е най-прочутото място в едноименния швейцарски град. Вероятно щеше да е и най-прочутото нещо от едноименния швейцарски град, ако не съществуваше сиренето грюер, чийто не по-малко известен завод също се намира тук. Изобщо, Грюер съдържа три перфектни съставки за пътешествие: замък, сирене и алпийски пейзажи.

И днес град Грюер изглежда почти толкова средновековен, колкото в самото Средновековие. Истинска приказка на брега на река Заане със замък, кацнал нависоко.

За замъка се смята, че е издигнат през 13-и век, което означава, че посетителите се отправят на разходка през 8-вековна история, изкуство и архитектура. Тук в продължение на столетия са живели графовете на Грюер.

Последният, граф Мишел, не бил особено далновиден при управлението на финансите си, поради което му се наложило да обяви фалит през 1554 г. Негови кредитори били градовете Берн и Фрибур. Разделили си благородническото имущество и в продължение на години то било продавано и препродавано, докато накрая през 1938 г. замъкът не бил закупен от швейцарския кантон Фрибур и превърнато в туристическа атракция.

И понеже Грюер дължи известността си на сиренето си, няма как да не дегустирате грюер в подножието на тучни алпийски пасища.

Във фабриката на прочутото сирене можете да участвате в дегустация и да научите някои от тайните на вековната рецепта.

Швейцарският артист Х.Р. Гигер също има своето място в Грюер. През 1980 г. той печели Оскар за специални ефекти на филма „Пришълецът“. В посветения на него музей в замъка Сен Жермен (в историческия център на Грюер) има богата колекция от скулптури, платна и филмови декори на Гигер. Ако посетите замъка и музея, получавате намаление на билетите.

И макар че (или именно понеже) Грюер е типично западноевропейско градче, едно малко кътче в него е посветено на... Тибет. Тибетският музей съдържа колекция от хималайско изкуство.

През Грюер минава и най-сладкият (буквално) влак в ШвейцарияШоколадовият влак.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Швейцария!

>
26 май 2021 г.

Тагове

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

пътешествие с влак

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти