Начало / Статии / Статии - Румъния

Изографисаните манастири на Молдова - Сикстинската капела на Изтока

Автор

/

Шепа ярко изографисани манастири са главната забележителност на този затънтен край на Молдова в Североизточна Румъния, една от най-живописните и непокварени от цивилизацията области в Европа.

Изографисаните манастири на Молдова, Сучава, Румъния

Повечето от манастирите са изографисани отвътре и отвън, от горе до долу, със сложни фрески – обещания за спасение, предупреждения за проклятие, – забележително свежи като цветове и качество, въпреки че 500 години са били подложени на действието на природните стихии и на прищевките на мнозина владетели.

Възхвалявани като шедьоври на изкуството и архитектурата от ХV и ХVІ в., когато над тази област е била надвиснала заплахата от нахлуване на турците, укрепените манастири са били изписани с библейски сцени, за да обучават неграмотните вярващи в доктрината на православното християнство.

Един вид Библия за бедни, тези късносредновековни билбордове са блестящи примери за византийска естетика, пропита с жизнеността на местния фолклор, митология и исторически отпратки за турците и отминалите битки – спечелени и изгубени.

Безспорно най-впечатляващият е манастирът от ХV в. „Воронец“, наричан от румънците Сикстинската капела на Изтока. Неговото уникално небесносиньо е постигнато с лапис лазули. Наблизо са изографисаните манастири на Сучевица, Молдовица и Хумор, всички обитавани от малки общности от монахини, които ревностно отстояват чистотата на православното християнство в този драматичен планински аванпост, където животът очевидно се е съпротивлявал на изминалите няколко века.

Къде: Сучава, (451 км северно от Букурещ), Румъния
Най-добро време: лято и есен, когато времето е най-добро и местните празници са многобройни.
 

>
26 август 2011 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

манастири

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти