Начало / Статии / Статии - България

Каранвърбовски манастир Света Марина

Автор

/

Първите писмени сведения за манастира са от книга на Михаил Грънчаров, която била издадена през 1843 г. в Цариград. В нея освен житието на св.Марина имало разказ за целебното аязмо.

Михаил Грънчаров разказвал легендата, според която аязмото било известно още от времето на "българските царе" и че дарителят на църквата край аязмото, Йоан Ланчооглу, взел разрешение за строеж от турските власти, защото на това място преди имало "обител с 49 монаси". Дали е така, или българите си послужили с този довод, за да издигнат храм, не е ясно. По онова време единственият начин да се издигне църква в Османската империя бил да се докаже, че я е имало и преди.

В турските данъчни регистри от края на 15 в. и от 18 в. се споменава с.Върбовка с 54 домакинства, но не и манастир. До началото на 20 в. близо до аязмото имало останки от стари зидове. Възможно е тук да е имало средновековен манастир, който по време на завладяването на България от османците да е бил разрушен.Още повече, че покрай аязмото минавал важен път до близкия голям средновековен град Червен. И до днес този път е известен като "Шишмановия път".

Към края на 18 в. или началото на 19 в. аязмото било открито отново и близо до него била построена църква. Според легендата лечебният извор се намирал в нивата на един турчин. Един ден той дошъл на нея заедно с 12-годишния си син. Момчето било сляпо и грижовният баща го настанил в единия край на нивата да поспи. Момчето обаче се събудило и тръгнало да търси баща си. Както се лутало, спънало се и паднало. Потърсило наблизо вода да се измие. Наплискало лицето си и в миг прогледнало. Това станало на 17 юли - денят на св.Марина. Бащата бил толкова благодарен, че подарил нивата на християните да издигнат там храм на своята светица. Покрай църквата постепенно се възстановил и стария манастир.

Църквата била построена през 1890 г., а жилищните и стопанските постройки - през 1940 г. Оттогава до днес манастирът не спира да приема вярващи от цялата страна. Аязмото бързо се прочуло дори извън България. В манастира започнали да идват и власи, и сърби да търсят изцеление.

Любопитно: Средновековният град Червен бил разположен на десния бряг на р.Черни Лом, близо до Русе. Тези места били населени още от времето на траките. Първата крепост била издигната от византийския император Юстиниан I. За първи път крепостта се споменава като българско владение в апокрифен сборник от 11 в. През 13 в. градът бил една от най-важните крепости в държавата. Той бил и епископски център. Червен бил превзет и опожарен от войските на Али паша през 1388 г. Постепенно значението му като администратиевн и военен център намаляло. Към 18 в. старата крепост напълно запустяла, а жителите й се преместили на мястото на днешното село Червен.

Общи данни за манастира: Манастир "Св.Марина" , 12-14 в., обновен през 19 в., девически , храмов празник - 17 юли.

Къде: с.Каран Върбовка, Русенско

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
23 януари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти