Начало / Статии / Статии - Тунис

Картаген - финикийско и римско минало в Тунис

Автор

/

Картаген е легендарен град в Тунис, който заслужава централно място в маршрута на всеки посетител на страната. Ще са ви нужни месеци, за да изчетете и осмислите историята му. Много по-лесно ще е да вземете урок на място, докато се разхождате из останките на древния Картаген.

Според легендите градът е основан от финикийски преселници около 800 години преди новата ера. Бил най-мощната сила по Средиземноморието в продължение на векове. Корабите му били бързи и еднакво добри както в търговията, така и във войните.

Може би имате смътни (или не толкова) спомени от часовете по история, когато се е говорило за Пунически войни и за картагенския предводител Ханибал. Ханибал бил така дързък да стигне отвъд Алпите в опит да срази Римската империя. По-късно Рим изравнява Картаген със земята, а след век издига върху руините му нов, римски Картаген, който става център на провинция Африка. Финалното опустошение е от арабите, които в края на 7-и век отново заличават града от лицето на Земята, като този път той остава в руини за много векове напред.

Днес Картаген е град в покрайнините на столицата на Тунис, намиращ се на около 15 км от нея. След окончателното му унищожаване по време на арабските нашествия тук повече от хилядолетие не е имало нищо. Но в началото на 20-и век по крайбрежието започват да изникват вили в европейски стил, една от които се превръща в днешния Президентски дворец.

В наши дни съвременният град Картаген продължава да е дом на заможни и видни тунизийци. Тук се намират елитни частни училища, пищни резиденции и посолства, както и няколко музея.  

Останките от античния Картаген са обект, закрилян от ЮНЕСКО. Най-лесно е да се посетят с организирана екскурзия, тъй като няма много обяснителни табели и се намират се на няколко различни места из Картаген.

Сред най-интересните останки от славното минало на Картаген са Баните на Антоний (най-големите римски бани, откривани извън Рим), амфитеатърът, цистерните и римските вили. Някои от сградите са добре запазени и можете да си представите тяхната пищност от миналите времена.

Спрете и в Картагенския музей, където се пазят част от находките от времето на финикийците и римляните. До него се издига катедралата Сен Луи.

Ако искате да видите всички останки, вземете си общ билет, който важи цял ден.

Вижте актуални оферти за почивка в Тунис!

>
28 март 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти