Начало / Статии / Статии - Тайланд

Кох Самуи - остров за бягство от света

Автор

/

Отрядът туристи с раници, който популяризира такива идилични пристани като Ибиса, Гоа и Бали, се натъква за първи път на остров Самуи през 70-те години на ХХ в. Островът се променя значително, щом се разчува за него – през 1989 г. е построено летище и западните туристи, привлечени от приказките за смайващи плажове, пълнят увеличаващия се брой луксозни хотели – но предишната му привлекателност до голяма степен се е запазила. Засега. (Според една местна наредба хотелът не може да бъде по-висок от палмовите дървета – горе-долу три етажа.)

 

Остров Кох Самуи - Тайланд



Дълги ивици от чисти бели плажове заобикалят острова, докато в средата му нагъсто са разположени кокосови плантации. Кокосовите палми отдавна са главното перо в икономиката на Кох Самуи – всеки месец 2 милиона кокосови ореха се транспортират до Банкок. Крайбрежни барове, ателиета за татуировки, бунгала под наем за 15 долара и тениски с надписи „Животът е плаж“ са свидетелство за променящия се облик на острова.

На другия край на спектъра е курортният хотел „Баан Талинг Нгам“, който доказва, че можете да развалите гостите – с идилична, уединена, достъпна само за малцина обстановка, – без да разваляте острова. Разположен върху едно от най-добрите места по западния бряг на острова, „Баан Талинг Нгам“ (чието име в превод означава „дом върху красива скала“) предлага необичайно прелестни гледки от своите стаи и тераси, разкриващи малки острови и обвити от джунглата оголени скали, пръснати из Сиамския залив.


Повечето от гърбавите островчета, видими от луксозните стаи на това орлово гнездо, или прохладните крайбрежни ресторанти и вили, са част от националния аквапарк „Анг Тхонг“, популярно място за гмуркане от световна класа. Осемдесет острова замърсяват обкръжаващите ги синьозелени води на Сиамския залив. Най-големият обитаем остров, Кох Пха Нган (на 11 км северно и свързан с всекидневни корабни рейсове) привлича пътешественици с ограничен бюджет и любители на гмуркането с акваланг, тъй както Самуи някога го е правил.

Къде: югоизточно от Банкок, Тайланд - многобройни 75-минутни полети всеки ден.
Най-добро време: ноември-май.

Виж актуалните оферти за Самуи!

Виж още:

Екскурзия в Патая

Екскурзия в Банкок

Почивка в Пукет

>
04 август 2010 г.

Тагове

острови

плажове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти