Начало / Статии / Статии - Ирландия

Конемара - страхотната красота на Йейтс

Автор

/

Конемара е трудна за точно определяне: не е град или пък долина, а сурово поетична област на Голуей, част от Ейре, известна заради романтичния си пейзаж. Съставлявайки западната третина на графство Голуей, Конемара някога е била част от най-голямото частно имение в Ейре.

Дива, усамотена и в по-голямата си част необитаема, нейните торфени блата и скалисти брегове извикват в съзнанието ни израза на Йейтс „страхотна красота“ и са главна причина защо толкова много художници и поети биват привличани от тази страна (и това графство).

Извънредно живописният „Скай Роуд“ е един от най-възхитителните (и слабо натоварени) пътища в Западна Ирландия, стръмен и тесен еднолентов крайбрежен панорамен път, който криволичи и извива покрай бреговата линия, за да ни даде възможност да надзърнем към Туелв Бенс, дузина остри – често обвити в мъгла – сиви върхове,
достигащи 728 метра.

Това е неопитоменото сърце на националния парк „Конемара“, 60 800 декара обрасла с ниски храсти пустош, пасища и някои от най-добрите туристически пътеки в Ейре. Стада от елени и конемарски понита, единствената ирландска местна порода коне, могат понякога да бъдат видени да бродят из парка.

В рамките на мястото, откъдето се виждат Туелв Бенс и близо до входа към парка е „Рослийги Манър“, чудесно допълнение към преживяванията в Конемара. Негови собственици и управители са брат и сестра, Пади и Ан Фойл. Двуетажният дом в регентски стил [характерен за първите три десетилетия на ХІХ в., около регентството (1811–1820) на Джордж, Принц на Уелс] привлича въдичари, които идват заради великолепната сьомга, пъстърва и морски риболов. Останалите идват заради удобствата на живеенето в тази извънградска къща и прочутите вечери на Пади с морски дарове и отгледани в домашната градина зеленчуци, които въплъщават духа на Конемара.

Къде: 80 км северозападно от Голуей, Ирландия
Най-добро време: пролет, лято, есен

Виж най-добрите оферти за пътуване в Ирландия!

Виж още:

Екскурзия в Дъблин

Екскурзия в Шотландия

Екскурзия във Великобритания

>
03 ноември 2011 г.

Тагове

национални паркове

Националния парк „Конемара“

Забележителности наоколо

Избрани оферти