Начало / Статии / Статии - Тайланд

Краби и наоколо – 10 забележителности за откриватели

Автор

/

В този подробен пътеводител открий най-доброто от Краби и района наоколо – неземни плажове, летящи риби, минерални извори насред гората или храмове с легенди за тигри – ти избираш.

Краби е един от най-популярните плажни райони на Тайланд. За разлика от други части на страната, пълни предимно с независими туристи (обикновено млади хора, които пътуват само с раница на гръб и сами организират престоя си), Краби е по-семейно място с богат избор от хотелчета и комплекси.

Нещо, което може би не очаквате в Краби: Краби и целият Южен Тайланд са дом за многобройна мюсюлманска общност, която живее в мир с местното будистко население от повече от 500 години.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В КРАБИ ТАУН

Краби Таун е град в едноименната провинция, който няма собствена плажна ивица, което означава, че ходенето на плаж е свързано с плаване с лодка. Градът обаче има няколко забележителни места:

Храмът в Тигровата пещера (Уат Там Суеа)

Този храм е най-известната забележителност в Краби и място, което ще помните дълго. Легендата разказва, че в пещерата, където се намира храмът, години наред живеел тигър преди да бъде изместен от група будистки отшелници. Изкачете близо 1000-та стъпала за невероятна гледка от върха на хълма към Краби, морето и околните възвишения. Носете си вода и пазете вещите си от маймуните, не един и два телефона, портфейла и фотоапарата са били отмъкнати от малките крадци.

До храма се стига с местния подобен на маршрутка градски транспорт, наречен сонгтю, или с такси.

Нощният пазар

Като повечето тайландски градове, и Краби си има нощен пазар със сергии за дрехи, дрънкулки и щандове за храна. При всяка крачка различна екзотична миризма гъделичка носа ви и ще ви се иска да опитате всичко.

Специален съвет: Потърсете будката, където приготвят прочутия пържен сладолед (спокойно, не се пържи наистина, но приготвянето му е истинско шоу!).

Мария от NasamNatam пресича по забавните пешеходни пътеки в Краби Таун | ©Лъчезар Соколов/NasamNatam.com

Разменете книга

Има няколко книжарници за книги втора ръка в Краби, но тук можете да размените или закупите книга и на по-странни места. Огледайте се за големи, прашни купчини в някои заведения за хранене и поровете за четиво на език, който владеете.

Изглед от Краби | ©Мария Ангелова/NasamNatam.com

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ОКОЛО КРАБИ ТАУН

Талейн Бей - с каяк сред летящи риби в мангрова гора

©Мария Ангелова/NasamNatam.com

Талейн Бей е заливът, в който животът направо пращи и си плаче да вземеш греблата и да се пуснеш по течението. Подгответе фотоапарата си, тъй като ще видите много – летящи риби като от Супер Марио, ходещи по пясъка риби (придърпват се с предните си перки и изглеждат горе-долу сякаш се влачат на лакти), маймуни, варани, морски звезди...

Няколко компании организират турове с каяци, като цената е около 35-50 лв. на човек. Препоръчваме да се запишете на тур по залез, когато е планирана спирка на временен, изплувал след отдръпване на водите пясъчен остров за наблюдаване на скриващото се слънце. Всеки хотел ще ви предложи този тур.

Плаж Рейлей Бийч

Плажът Рейлей | ©Мария Ангелова/NasamNatam.com

Този плаж изглежда перфектно и без фотошоп – скали, сякаш захвърлени в морето от някой великан, бял пясък, тюркоазена вода, сещате се... Плажът не е много голям и през туристическия сезон може да е доста пренаселен. До него се стига само с лодка - от Краби Таун или от Ао Нанг.

Скално катерене на Рейлей

В района има изобилие от маршрути за катерене, и за начинаещи, и за напреднали. Има няколко школи по катерене, откъдето можете да си наемете водач или екипировка.

Ао Нанг

Самият Краби Таун няма плажна ивица и най-близката такава е в съседния Ао Нанг (има градски транспорт между двете градчета). Ао Нанг е туристическо място, има хотелски комплекси и барове. Плажът е пясъчен, но не е като тези, които сте виждали на снимки в Pinterest.

Островите Пи Пи

Отнема около 45 минути да стигнете с лодка до островите Пи Пи. Мястото, станало известно покрай филма с Леонардо ди Каприо „Плажът“ е наистина впечатляващо.

Специален съвет: Плажът става доста пренаселен и единственият ви шанс да го видите без хора по него, е да пренощувате на острова и сутринта да излезете на разходка преди първите лодки с туристи.

Горещите минерални извори и Изумруденият басейн

Тези природни горещи вани са изсечени в скалите сред тропическата гора, като водата за тях идва директно от изворите. Водата е около 30 градуса и е богата на полезни за здравето соли, а след това може да се топнете в хладните води на близкия поток. Горещите извори се намират на 70 км от Краби Таун. Изумруденият басейн е друго природно спа с минерална вода сред величествена гора.

Национален парк Као Сок

Плаващите бунгала в Као Сок | ©Мария Ангелова/NasamNatam.com

Као Сок е парче непокътната джунгла с невероятното изкуствено езеро Чоу Лан насред нея. Тук можете да пренощувате в плаващо тръстиково бунгало, да видите най-голямото цвете в света – гигантската рафлезия, и да се запознаете с живота на джунглата отблизо, докато плавате из езерото с лодка.

Има няколко минибуса, които се движат между Краби Таун/Ао Нанг и Као Сок, като пътуането отнема около 2 часа. Преди входа на самия национален парк има улица с хотели, хостели и луксозни комплекси за настаняване.

*

А тук са най-добрите оферти за почивки в Краби!

>
05 октомври 2023 г.

Тагове

екзотика

плажове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти