Начало / Статии / Статии - България

Крушунската екопътека

Автор

/

Крушунскатa екопътека е къс маршрут в местността Маарата, в землището на село Крушуна, Ловешка област. Система от дървени мостчета и стълби позволява достъп до уникалната бигорна Крушунска каскада.

От Крушунската пещера водата изтича и се спуска през десетки езера, разположени едно под друго. Те са преградени от крехки бигорни прагчета, които пенливата вода покрива като че ли с изящни дантели. Мястото е обрасло с буйна, девствена растителност. Сред зеленината на редките папрати и мъхове бигорните басейнчета и падащите каскадно в тях водни струи са много живописни и изключително приятни, особено в горещите летни дни.

В Крушунската пещера има дълбоки езера, водопади и великолепни пещерни образувания. По свода й пещерно мляко е образувало сталактитни цветя, а близо до входа се спускат чудноватите сталактити Брадите. До пещерата има поляна, живописно обградена от скалния венец на ръба на Деветашкото плато.

Наблизо е пропастта Голямата Гарваница - един от най-интересните карстови феномени в нашата страна. Голямата Гарваница е разположена на платото над Крушуна и водите, преминаващи през нея, изминават подземно пътя до Крушунската пещера, за да се излеят в красивата Крушунска каскада. Именно тази силно варовита вода отлага варовикът, образуващ бигорни басейнчета.

Любопитно: Ето два примера за това как туризмът може да спаси oт унищожение природен обект.
Пропастта Голяма Гарваница се намира на територията на действаща кариера за варовик. По идея на ст.н.с. д-р Петър Ст.Петров от Географския институт на БАН, с помощта на алпинисти, се изгражда система от метални стълби и се осигурява достъп до дъното на пропастта, която става туристически обект.
По същия начин Крушунската бигорна каскада, вече пригодена за туризъм, е обявена за природна забележителност и е спасена от разрушение. Ако минете някога по мостовете над езерата и водопадите на Крушунската екопътека, ще можете ли да си представите, че вместо този природен дар, тук можеше да се разполага стопански двор?

Къде: с.Крушуна, 34 км от Ловеч, България

Най-добро време: април - октомври

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
26 юли 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

Крушунска екопътека

Крушунски водопад

пешеходен туризъм

природни паркове

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти