Начало / Статии / Статии - САЩ

Кулите Уотс – мечта превърнала се в реалност

Автор

/


Кулите Уотс (Watts towers) в Лос Анджелис, САЩ са проектирани от италианския имигрант Сабато (Симон) Родиа и са известен пример за местната архитектура. Разположени са в областта Уотс, Лос Анжелис. Талантливият конструктор използвал свободното си време от 1921 г. до 1954 г. за разработването на 17-те свързани помежду си стоманени кули. Структурата е направена от стоманени пръти, увити в мрежа от жици и хоросан.

Родиа декорирал неговия архитектурен шедьовър с намерени по земята неща, като капачки от бутилки, морски раковини, счупени парченца от стъкло и от грънчарски изделия. Дори децата от квартала търсели подобни елементи, които да бъдат зазидани в зданието.

За нещастие вандализмът в квартала бил много голям и много често изчезвали и части от кулите. Разстроен от този факт Симон Родиа заминал и изоставил творението си. С течение на времето кулите стават все по-известни. В един момент градското управление решава да ги събори, но активисти се организират в тяхна защита и така успяват да ги запазят. Днес кулите Уотс са исторически парк.

Виж актуалните оферти за Лос Анджелис!

Виж още:

Екскурзия в Ню Йорк

Екскурзия в Канада

Почивка - Кариби

>
09 юли 2010 г.

Тагове

кули

Забележителности наоколо

Избрани оферти