Начало / Статии / Статии - Чехия

Кутна Хора – градът с най-зловещата църква

Автор

/

Кутна Хора на пръв поглед е обичайно чешко градче, с останки от миналото си величие и бохемска атмосфера (бохемска, защото е бил сред най-важните градове в Бохемия преди 500 години).

Средновековния център на Кутна Хора ще ви впечатли с красивите си сгради и църквите си. Да, църквите. Тук никой не пропуска да надникне в църквите, които могат да ви въздействат по два начина – силно да ви впечатлят или дълбоко да ви шокират.

Малко смущаваща и стресираща, но много впечатляваща гледка очаква посетителите на църквата-костница в предградието на Кутна Хора - Седлец. Интериорът на храма е изграден от костите на около 40 000 мъртъвци.

Всичко започва през 1278 г., когато местният абат Хенри посещава Божи гроб, донася в Кутна Хора пръст от Голгота и я разпръсва около гробището, което съществува тук по това време. Местните хора решават, че това е свещено място и всеки иска да бъде погребан точно на това място. През 1511 г. е построен параклис, в който да бъдат пробрани костите на разрушените гробове.

През 1870 г. параклисът е отворен за посещения, като костите са използвани за украсата му. Полилеят, който се спуска от тавана например съдържа всяка костица в човешкото тяло.

Друга впечатляваща църква е посветена на Света Барбара. Строежът й е започнат през 1380 г., а острите копия, които се издигат от покрива й, са перфектен пример за готика от Бохемия.

Кутна Хора се появява като град заради находищата на сребро, които привличат миньори в района, затова и днес има малък музей на среброто. През 14-и век се превръща в кралски град, украсен с монументи, които акцентират върху богатствата му.

Част от величието на града можете да видите днес в историческия център на Кутна Хора, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кутна Хора има и традиции в производството на вино. От центъра на града до лоята Под Суковем има велоалея (кръгов маршрут, около 6 км), където можете да се насладите на красиви гледки.

Кутна Хора се намира на около 60 км от Прага, няколко пъти на ден има влакове между двата града. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Кутна Хора!

>
10 юли 2014 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти