Начало / Статии / Статии - Тайланд

Къде в Тайланд да видите Рафлезия – най-голямото цвете в света

Автор

/

Онова огромно червено цвете, което си спомням от картинка в учебника по биология – рафлезията, най-накрая беше пред очите ми.

Рафлезията, най-големият цвят на света, който иронично си няма нито стъбло, нито листа и корен, защото е живее върху вид тропическа лоза, е рядка и впечатляваща гледка. За да видите рафлезия, отправете се към Тайланд, Борнео, Индонезия, Малайзия или Филипините.

Моята среща се състоя в национален парк Као Сок в Тайланд, в единствения дъждовен ден от едномесечния ми престой в страната. Изкачването през джунглата беше 2 часа, хлъзгаво и само нагоре, но си заслужаваше всеки корен, в който се препънах и всяка капчица пот.

Защо е толкова специална рафлезията?

Гигантската рафлезия е достигала до рекордните 107 см в диаметър, макар че обикновено е около 1 метър. Цветът тежи до 7 кг, а венчелистчетата са плътни и твърди.

Това, което прави срещата с цветето още по-специална, е че то прекарва 8-9 месеца като пъпка, след което разцъфва за максимум 4-5 дни, за да се превърне в черна пихтиеста маса накрая.

Пъпка на рафлезия | © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Кога цъфти рафлезията?

Никой не знае кога точно ще се случи, затова е добра идея, когато планирате пътуване до Тайланд, да се свържете с туристически агенции в Као Сок няколко дни преди да пристигнете, за да се информирате дали в момента има цъфнала рафлезия в парка (рейнджърите и гидовете в агенциите винаги имат актуална информация), за да планирате заниманията си в района. Декември – март, когато повечето туристи посещават района, може да имате късмет.

Цъфнала рафлезия | © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Може ли да стигнете до рафлезията без гид?

Пътеките до рафлезиите в Као Сок са сравнително добре маркирани, но изходните точки са невзрачни пътечки край главните шосета, неотбелязани по никакъв начин и на практика невъзможни за откриване. А ако не знаете откъде да тръгнете, няма как да стигнете.

Първата ми мисъл беше, че го правят нарочно, за да може туристите да нямат избор освен да си наемат водач (500-1500 бата за половин ден според агенцията и броя участници). Запаметих координатите на началната точка с идеята да я публикувам в интернет след това и да е достъпна за всички. Оказа се, че съм сгрешила обаче. Рафлезиите са защитен вид (местни ни разказаха, че преди години тайландците идвали в джунглата, отсичали си рафлезия и си я пренасяли в двора). Рейнджърите в Као Сок се грижат добре за цветята, като всяка пъпка е номерирана и се следи целогодишно, а гидовете се грижат да не причинявате щети в парка и на рядкото растение. Забранено е да го докосвате дори.

Ако всеки можеше да стигне сам до рафлезиите, вероятно нямаше да има какво да видим. Така че няма да публикувам координатите.

Как мирише рафлезията?

Преди да видя рафлезията, разбира се, се бях подготвила с информация от интернет и навсякъде пишеше колко ужасяващо непоносима, мършоподобна и животозастрашаваща е миризмата на разлагащия се цвят. Затова можете да си представите как изпищях от радост, когато забелязах прецъфтяла черна рафлезия край пътеката, нетърпелива да експериментирам с това оръжие за масово унищожение върху собствения си нос.

Прецъфтяла рафлезия | © Мария Ангелова/NasamNatam.com

За мое огромно разочарование, нямаше нищо! Нищичко, никаква смрад, никакво зловоние, ни-що! Не можах да разбера по каква причина бяхме лишени от най-прочутото качество на рафлезията, тъй като гидът ни говореше само японски (а аз не). По-късно вкъщи продължих да чета блогове и сайтове и останах с впечатлението, че сме били първите хора на тази планета, които са попаднали на разложила се рафлезия, която не мирише.

Вижте актуални оферти за пътуване до Тайланд! 

>
15 ноември 2023 г.

Тагове

любопитно

джунгла

цветя

Забележителности наоколо

Избрани оферти