Начало / Статии / Статии - Ботсвана

Лагерът на Джак - тайната на Калахари

Автор

/

Джак Щрауса – ловец, изследовател и герой на буша – се влюбил в магията на това закътано кътче на Ботсвана през 60-те години на ХХ в., установил се на лагер и никога не го напуснал.

Лагерът на Джак, пустинята Калахари, Ботсвана

Днес един старомоден постоянен сафари лагер, управляван от неговия син, Ралф Бусфийлд, е разположен на края на солените блата в Макгадикгади посред пустинята Калахари. Ралф е наследил от своя баща страстта към този страховит лунен пейзаж, споделян от него и партньорката му Катрин с техните гости.

Дори за тези, които са виждали какво ли не, светлината, тишината, уединението и безбрежното пространство тук гарантират некомерсиално и необикновено автентично сафари преживяване. Един бушмен следотърсач съпровожда гостите при разходките, разкривайки пред техните градски очи недоловимите странности на уникалната и деликатна екосистема.

Но лагерът на Джак води двойствен живот. Когато завалят дъждовете, солените блата, някога корито на езеро с размера на езерото Виктория, раззеленяват и образуват огромен водоизточник за безбройни ята фламинго. Мястото се превръща в един от последните открити миграционни маршрути в Африка; антилопи гну и зебри пристигат с хиляди, с лъвове, леопарди и хиени, бързащи след тях. Това е чистата, дива Африка в нейния най-добър вид, напомняща за други времена.

Такива са и петте класически брезентови палатки от 40-те години, разпънати сред палмов оазис и обзаведени с железни легла и износени персийки килими, някога принадлежали на дедите на Ралф. Добавете към това противокомарни мрежи, фини памучни чаршафи, сребърни съдове за чай – в съвкупност една несравнима романтика, на която е трудно да се устои.

Къде: Пустинята Калахари, Ботсвана, 50-минутен въздушен чартър е уреден от Маун.
Най-добро време: май-септември, след дъждовния сезон.
 

>
13 юли 2011 г.

Тагове

екзотика

пустини

резервати

сафари

Забележителности наоколо

Избрани оферти