Лалибела - мистерията на подземните, изсечени в скалите църкви

Вижте галерия
1 от 7Мистериозните подземни, издялани в монолитни скали църкви на Лалибела са били в непрестанна употреба от православни свещеници от ХІІ и ХІІІ в., когато този затънтен планински град е бил столицата на важната династия Загве.

Лалибела, Амхара, Етиопия

За съвременните историци не е ясно за какво е строена всяка от църквите. Всяка сграда е уникална по своя размер, форма и изпълнение, прецизно и старателно издялана в солидна скала (казват, че от десетки хиляди работници), а някои са богато украсени. Има легенда, че поне една от църквите е изградена от ангели само за един ден; друга легенда твърди, че църквите са се появили в един сън на краля на Загве.

Всичките единайсет църкви са изсечени под равнището на земята, като някои достигат до 9 метра височина. Те са обкръжени от дворове и ровове, които са свързани и образуват заплетен лабиринт от тунели и проходи между съседните сгради.

Църквите са ценени в Етиопия колкото Големите пирамиди в Египет. Самият град Лалибела, разположен сред стръмни, впечатляващи склонове на над 2400 м н.в., буди възхита.

Къде: 730 км северно от Адис Абеба, Амхара, Етиопия
Най-добро време: етиопската Коледа и Богоявление са през януари.

Дата: 04 януари 2012 г.
4/5, 7867 гласа
Забележителности около Адис Абеба