Начало / Статии / Статии - Испания

Леoн - eдна най-необичайна катедрала и убежище за рицари

Автор

/

С начало на строежа им през 1205 г., стените на готическата катедрала в Леoн са повече от стъкло, отколкото от камък. Сто двайсет и пет витража, три гигантски розови прозореца и петдесет и седем окули (кръгли прозорци) хвърлят обилна светлина върху величествения интериор през украсени със скъпоценности процепи.

Катедралата в Леон - Изпания

В манията за строителство на катедрали през Средновековието европейските градове се стремят да се надминат един друг с най-високите шпилове, най-големите розови прозорци, най-големите църкви. Приносът на Леoн определено е най-дръзкият, удивляващ дори днешните критици и архитекти с илюзията си за безтегловност и изобилието на светлина. Някои от прозорците се извисяват на 33 метра и са с оригиналните стъкла от ХІІІ в.; в съвкупност те имат площ над 5400 кв.м.

Определен като столицата на християнска Испания през 914 г., Леoн днес е очарователен провинциален град, запазил аурата на царственото си минало. Някои от най-значимите и интересни произведения на религиозното изкуство в страната могат да бъдат видени в Катедралния музей. Някога важна спирка за поклонниците по историческия Път към Сантиаго, днес той е задължителна спирка за всеки интересуващ се от средновековна архитектура.

Парадор „Сан Маркос“ заслужава отличие дори само заради своето фоайе – пищна фасада в стил платереско, която изглежда вечна. Фоайето се отличава с един изкусно направен касетиран таван и огромно стълбище от ХVІ в. Смаяните посетители могат дори да пропуснат триметровия полилей от ковано желязо над главите си.

Една от основните атракции на Леoн и един от най-изящните испански образци на ренесансова архитектура, „Сан Маркос“ е също най-големият испански парадор след добавянето на едно модерно крило. Неговото първоначално крило е завършено през 1549 г. в изпълнение на най-ранните разпореждания на крал Фердинанд, за да приютява рицари и изморени поклонници по техния път към Сантиаго де Компостела. Само 30 от 250-те стаи са в историческото крило, както и регионалния ресторант с изгледи към Рио Бернесга.

И Антигуо Монастерио де Сан Маркос и Музео Аркеологико, все части от същата забележителна сграда, са отворени за публиката. Огромните общи зали се отличават със скъпи антики, забележителен таван в стил мудехар, гоблени и произведения на изкуството с музейно качество, създаващи една приповдигната атмосфера, която се пренася нагоре и в апартаментите.

Къде: Леoн: 320 км северно от Мадрид.
Най-добро време: април-октомври.

>
02 май 2011 г.

Тагове

катедрали

любопитно

религиозен туризъм

сгради

Забележителности наоколо

Избрани оферти