Начало / Статии / Статии - Перу

Линиите и фигурите на Наска - рисунки, които вълнуват въображението

Автор

/

Безплодният пустинен бряг на Перу е средата за мистериозните древни рисунки в Наска, серия геометрични форми и прави линии по земята, които изобразяват стилизирани хора и животни. Разпрострели се на смайващите километра, те могат да бъдат напълно оценени само от въздуха. Някои са прости, идеално оформени триъгълници, трапеци или прави линии, простиращи се на километри през пустинята; други представляват гигантски животни, като например един 164 метра дълъг гущер, 82 метра дълга маймуна с навита опашка, или кондор с размах на крилете 119 метра.

Линиите и фигурите на Наска - Перу

Геоглифите съответстват на формите и фигурите, открити по текстил и керамика от Наска. Смята се, че линиите са били „ецвани“ – чрез премахване на скали и повърхностния слой на почвата, за да се открие по-светлата почва отдолу – преди 2000–3000 (според някои археолози дори 5000) години. Кой е създал тези линии и защо? И как, ако те могат да се разпознаят само гледани отвисоко?

Пресилени теории ги обясняват като летища на извънземни (както спекулира Ерих фон Деникен в книгата си Колесниците на боговете), астрономически календари, използвани за земеделски цели, или земно изкуство, което съдържа тайни послания за боговете, които ги гледат отгоре. Засега този невероятен културен артефакт на инките остава забулен в мистерия.

Къде: Ика, най-близкият град, е на 274 км южно от Лима.
Как: за 45-минутните въздушни екскурзии, могат да се направят резервации във всеки от местните хотели в Ика или Наска, 137 км на юг.
Най-добро време: януари-март.

>
19 април 2011 г.

Тагове

загадъчни места

любопитно

феномени

Забележителности наоколо

Избрани оферти