Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Македония – една от последните непознати земи

Вижте още от Македония
1 от 6

 

Много от пътеводителите за Македония започват с това, че тя е една от последните територии на непознатото за европейците. Въпреки, че ни е на един хвърлей разстояние, с пълна сила това важи и за българите. Без повече извинения – палете колата и на запад!

Скопие - Македония

Столицата на Македония е разположена в долината на река Вардар. Заслужава си да минете над реката по Камен мост, свързващ старата и новата част на Скопие и превърнал се в символ на града.

Тесните калдъръмени улички на Старата чаршия в старата част връщат посетителите десетилетия  назад с автентичната си атмосфера – тесни арки, вековни джамии и турска баня. Златари, обущари, майстори на медни съдове и други занаятчии представят изделията си в запазени работилници. А на входа на Старата чаршия се намира Бит пазарът, откъдето можете да си купите от зеленчуци до дрехи, да пиете чай или да седнете в някоя от близките сладкарници. Няколко турски бани в района на чаршията са превърнати в галерии за съвременно изкуство.

Изкачването на крепостта Кале, която се намира съвсем наблизо, ще бъде възнаградено с изглед отвисоко към цялата столица. Източно от крепостта се намира църквата „Свети Спас”, в чийто двор в каменен саркофаг са положени тленните останки на Гоце Делчев.

Всъщност Скопие има лош късмет с географското си положение – намира се в силно земетръсна зона и на няколко пъти от създаването си в древността е бил почти напълно разрушаван. При последното силно земетресение през 1963 г. 80% от сградите са разрушени и градът е изграден наново по проект на японския архитект Кензо Танге.

На около 20 км от столицата, край село Маркова Сушица, се намира Марковият манастир „Свети Димитър”, наречен така на полулегендарния герой Крали Марко. От дясната страна на олтара на църквата в манастира в цял ръст е изобразен самият Крал (Крали) Марко.

Южно от Скопие в планината Водно, която се извисява над македонската столица, се издига Милениумският кръст. Това е съоръжение, високо 66 м, издигнато в чест на 2000 години от разпространението на християнството по света. До върха му можете да се изкачите с асансьор.

Дата: 03 декември 2010 г.
4.5/5, 23141 гласа
Забележителности около Скопие