Начало / Статии / Статии - Малта

Малта – страната на рицарите

Автор

/

Малта е най-малката страна членка на ЕС. Тя се намира в Средиземно море и се състои от три обитаеми острова  - МалтаГозо и Комино. Площта й е малко на 300 кв. км, но пък историята й е необятна.

Историята на Малта датира отпреди повече от 7 хилядолетия. Първите заселници по тези земи са се появили около 5 хилядолетие пр.н.е. и според археолозите били пришълци от друг остров – Сицилия. Към 1200 г. пр.н.е. Малта е колонизирана от финикийците. Местните жители твърдят, че са наследили от тях езика си. Започва поредица от нови колонизации – все преди Христа – в VIII век от гърците, в VI век от картагенците, в 218 година от римляните.

Мълчаливи свидетели на хилядолетната история са 23-те мегалитни храма. Обърнати са на юг и при слънцестоене светлината пада точно върху главния им олтар. Най-старият от тях се намира на остров Гозо и е построен около 3600 г. пр.н.е.

Столицата на МалтаЛа Валета е търговски, административен и туристически център на страната. Нейната история  е тясно свързана с рицарите от Ордена на Свети Джон (така наречените Хоспиталиери), който е основан в Йерусалим по времето на кръстоносните походи.

Непременно трябва да посетите археологическия музей, катедралата “Свети Йоан”, където може да се види шедьовъра на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан”, дворецът на Малтийския орден.

Интересно преживяване е ритуалното гърмене на топове всеки ден по обяд. Не пропускайте и музеите, които са като паметник на многобройните проведени битки през годините на територията на страната.

В близост до Ла Валета се намира и градчето Слима, където са разположени едни от най-красивите туристически хотели в Малта. Тук са и шопинг центровете на известни и местни марки. Важно е да се отбележи, че за разлика от храната в Малта, която гони европейски цени, цените на повечето от известните световни марки са доста под европейските.

Малта може спокойно да се обиколи за три дни.

Нейната стара столица е Мдина или  “Градът на тишината” (Silent City), защото движението на автомобили тук е забранено.

Гордостта на града е Катедралата, както и крепостният насип, който разкрива прекрасна гледка на острова.

Може да се разходите из ботаническите градини и селището на занаятите. Всички заведения и магазини са издържани в старинен стил в столицата. Населението е изключително религиозно и на всяка улица има голяма църква или катедрала. По същата причина повечето от сувенирите са на религиозна основа. В Малта се изповядва католицизъм.

Има ферибот на всеки 40 мин от Малта до остров Гозо, който е спокоен, по-скоро селскостопански район. Той е беден на сгради и обекти, но има страхотна запазена природа, както и заведения в местен, автентичен вид.

Атракция на острова са ежегодните фестивали, които събират гражданите на празненства и ритуали.

На Гозо най-забележителни са църквите – храмове Джгантийя, които датират от 3600 г пр.Хр., както и Лазурният прозорец (който се срути при буря през 2017 г.) и Синята пещера. В тях няма служители, а хората сами се грижат за поддръжката им и реликвите.

При престоя си в Малта е важно да знаете: такситата са много скъпи, заради малките разстояния (по-добре наемете кола, но имайте предвид, че движението е отляво); втори официален език след малтийския е английският; возенето с корабче или яхта е сред най-заслужаващите си емоции в страната.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Малта!

Вижте още:

Екскурзия в Португалия

 

 

 

>
24 септември 2021 г.

Тагове

дворци

катедрали

острови

романтика

семеен туризъм

фестивали

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти